
Primul sistem de energie fotovoltaică plutitor va fi construit pe lacul de liniștire Grebla, cu o investiție de 1,36 milioane de euro
Numărul 38, 27 sep.-3 oct. 2023 » Roza vânturilor
TMK Hydroenergy Power, în parteneriat cu Innovation Norway, a început construcția, pe lacul de liniștire Grebla, a primului sistem de energie fotovoltaică plutitor, ce va genera mai bine de 1 milion kW/an și o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de peste 300 tone CO2 anual, informează Agerpres. Valoarea investiției este de 1,36 milioane de euro, TMK Hydroenergy Power beneficiind de un grant Innovation Norway pentru a acoperi o parte din cheltuieli.
"Au început lucrările pentru 'Grebla Lake - Floating Solar Power Plant'. TMK Hydroenergy Power, împreună cu Innovation Norway, susține energia viitorului, prin implementarea unui proiect unic în România. (...) Proiectul centralei fotovoltaice de pe lacul de liniștire Grebla aduce energia viitorului mai aproape, prin dezvoltarea primului sistem de energie fotovoltaică plutitor de 1000 kW. Astfel, punem în valoare sinergia dintre soare, apă și infrastructura electrică a TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ în România", se arată într-un comunicat al CEZ România.
Proiectul își propune să dispună de corpul de apă neutilizat în prezent al lacului de liniștire Grebla, cu o suprafață de aproximativ 30.000 metri pătrați. Energia produsă va acoperi parțial consumul intern de energie electrică al TMK Hydroenergy Power.
De asemenea, producerea de energie cu ajutorul Soarelui va duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Valoarea totală a proiectului este de 1,364 milioane de euro, din care 131.950 euro reprezintă valoarea neeligibilă, iar valoarea totală eligibilă este de 1,232 milioane de euro, din care 737.500 euro reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă.
Până în prezent, au fost livrate panourile fotovoltaice, împreună cu flotoarele și echipamentele conexe acestora și au fost derulate etapele preliminarii pentru începerea lucrărilor de montare a panourilor fotovoltaice.
În următoarele săptămâni se vor realiza: asamblarea flotoarelor (sistemelor plutitoare), instalarea panourilor fotovoltaice, executarea lucrărilor de conexiune și integrarea centralei fotovoltaice plutitoare în sistemul existent.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Sub egida UNESCO, valorile culturii româneşti se bucură în lume de o tot mai largă recunoaştere
Capodopere ale lui Picasso şi Dali strălucesc pe firmamentul cultural românesc
Radiodifuziunea Română la a 95-a aniversare; un serviciu public pentru milioane de ascultători
Un Barometru „oglindă” al dinamicii consumului cultural
Bani pentru cultură, generatori de valoare adăugată la scară locală şi naţională
Săptămâna Teatrului Tânăr, o probă de „anduranţă” a tradiţiei şi inovaţiei artistice
KINOdiseea de la Bucureşti, o „călătorie” fascinantă în lumea filmului
Festivalul „George Enescu”, un brand naţional consacrat absolut la scară mondială