Proiect MFP: Modificări privind contribuțiile datorate de angajatori pentru salariații cu venituri sub nivelul salariului minim brut pe țară
Numărul 26-27, 11-24 iulie 2017 » Curier legislativ
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a Codului fiscal prin care se propune ca baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale și al celei de sănătate, datorate de angajatori sau persoane asimilate acestora, să fie la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru angajații cu normă întreagă sau cu timp parțial care obțin venituri sub acest nivel.
Astfel, după cum se explică și în nota de fundamentare ce însoțește proiectul de ordonanță a Guvernului, venitul luat în calcul va fi salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuțiile (care este de 1.450 lei lunar, începând cu 1 februarie a.c., potrivit HG nr. 1/2017 – n. red.), și nu venitul realizat de salariat.
În prezent, Codul fiscal prevede că, pentru angajatori sau persoane asimilate acestora, baza lunară de calcul pentru contribuția de asigurări sociale o reprezintă suma câștigurilor brute, realizate de persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra cărora se datorează contribuția individuală (art. 140).
Proiectul normativ prevede modificarea articolului menționat, care ar urma să conțină o excepție de la aceste prevederi: „ (...) În cazul câștigului lunar brut prevăzut la art. 139 (obținut din salarii și venituri asimilate salariilor – n. red.), realizat în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, inclusiv în cazul celor care prevăd plata în acord, al cărui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, venitul luat în calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună, în care contractul a fost activ”.
- sunt elevi sau studenți, cu vârsta de până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare;
- sunt ucenici, potrivit legii, în vârstă de până la 18 ani;
- sunt persoane cu dizabilități cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi;
- sunt pensionari pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii, potrivit legii în vigoare la data pensionării, cu excepția pensionarilor care beneficiază de pensii în baza unor legi speciale, precum și a celor care cumulează pensia din sistemul public de pensii cu orice altă pensie stabilită într-un sistem de pensii neintegrat sistemului public de pensii;
- realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, dintre care unul este cu normă întreagă, iar baza lunară de calcul al acestuia este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară.
Salariaților elevi, studenți, persoane cu dizabilități și pensionari, angajatorul va trebui să le solicite documente justificative, iar în cazul persoanelor care realizează venituri în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, angajatorul va solicita o declarație pe propria răspundere.
Prevederile proiectului normativ ar urma să intre în vigoare la 1 august a.c. și să se aplice începând cu veniturile aferente lunii august.
Potrivit MFP, măsurile propuse au ca scop eliminarea „muncii la gri”, respectiv descurajarea angajatorilor care în încercarea de a reduce sarcina fiscală încheie contracte de muncă cu timp parțial în situații în care activitatea desfășurată ar presupune un program normal de muncă, utilizând astfel o bază de calcul diminuată față de cea reală pentru plata contribuțiilor sociale.
Proiectul de ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal poate fi consultat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, secțiunea Transparență decizională.
(Copyright foto: pressmaster / 123RF Stock Photo)
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”