
Semnalare și semnalizare
Numărul 12, 31 mar.-6 apr. 2021 » La început a fost cuvântul...
Nu încape îndoială că în exprimarea scrisă și în cea verbală, respectarea proprietății termenilor are o importanță deosebită. Mai ales când avem de-a face cu noțiuni asemănătoare sub aspect lexical, apar confuzii care afectează calitatea comunicării. Așa, de exemplu, într-o anchetă publicată de un cotidian bucureștean, se afirma că „semnalizarea unor blocaje economice ajută la stabilirea unei diagnoze corecte”. În afară de faptul că „blocajele” la care se făcea trimitere sunt parte componentă a „diagnozelor” aferente, se cere remarcat că noțiunea de „semnalizare”, în cazul dat, nu este indicată deoarece vizează comunicarea prin… „semnale”. Așadar, verbul potrivit este „a semnala”, întrucât se referă la transmiterea de informații, la o modalitate de atragere a atenției, la relevarea unor realități care prezintă interes, ceea ce corespunde sensului frazei citate.
În aceeași ordine de idei, consemnăm următoarea aserțiune a unui participant la o dezbatere televizată: „S-a tras un semnal de alarmă în legătură cu stările de fapt din acea unitate, respectiv un semn că acolo nu totul este în regulă”. În ceea ce privește fraza cu pricina, ar fi, în primul rând, de „semnalat” că este de dorit să se evite clișeele de genul „semnal de alarmă” (de care se abuzează în ultimul timp), însă, eroarea de fond constă în faptul că avem de-a face cu un pleonasm, întrucât „semnalul” menționat reprezintă exact echivalentul „semnului” (indiciilor) că „acolo nu totul este în regulă”.
Mai reținem afirmația moderatorului unei emisiuni de radio: „Este un fapt semnalabil, deoarece protagonistul s-a remarcat prin…”. S-a comis, astfel, încă un pleonasm; „semnalabil” este definiția adjectivului „remarcabil” sau a sintagmei „demn de a fi remarcat”. Așa facem – și noi – în această rubrică: „semnalăm” ceea ce este de… consemnat a fi „remarcat”, adică de… „reținut” și de procedat în consecință. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Expoziție la Biblioteca Academiei Române: mărturii despre un tezaur de presă cu aproape 60.000 de titluri
Cu multe târguri se face… primăvară
Un festival de arhitectură subordonat calității vieții de zi cu zi
EnergyFEST, o fereastră deschisă spre un viitor sustenabil
Cererea și oferta de carte, stimulate de Ziua Națională a Lecturii
Arta muzicală, la superlativ: Madrigal, 60 de ani
Premieră necinematografică în... cinematografie
Flacăra culturii europene se aprinde la Timișoara