
Sondaj: Transformarea digitală în industria financiară trebuie finalizată în următorii doi ani
Numărul 50-51, 22 dec. - 11 ian. » Conectarea la era digitală
Transformarea digitală în industria serviciilor financiare trebuie finalizată în următorii doi ani, astfel încât organizațiile să rămână competitive pe piață, potrivit unui sondaj efectuat de FintechOS printre participanții la evenimentul online FinVision, organizat de companie în luna noiembrie, relatează Agerpres. „Întrucât 70% dintre inițiativele de transformare digitală nu și-au atins obiectivele (potrivit unui raport IDC din 2019), proiectele de digitalizare sunt examinate acum cu mai multă atenție de către decidenți. Cu toate acestea, transformarea digitală este o necesitate, sunt de părere participanții la FinVision. Mai mult, o vastă majoritate a celor intervievați - 84% - consideră că băncile, furnizorii de asigurări și instituțiile financiare nu vor putea supraviețui fără transformarea digitală”, se spune în comunicatul companiei FintechOS.
Un sfert dintre respondenți susțin că acele organizații care vor eșua în acest proces se vor confrunta cu o scădere a veniturilor, în timp ce 37% cred că un astfel de eșec ar conduce la lansarea de produse și servicii mai puțin relevante pentru piață.
Potrivit sondajului, toți respondenții (100% dintre cei intervievați) sunt de acord că pandemia a accelerat adopția de strategii pentru transformarea digitală. 59% cred că transformarea digitală trebuie să fie finalizată în următorii 1-2 ani pentru ca organizațiile din industrie să își păstreze competitivitatea. 38% spun că decalajul la nivelul competențelor este principalul element care stă în calea unei digitalizări eficiente.
De asemenea, 43% dintre respondenți consideră că experiențele personalizate oferite clienților ar trebui să constituie principala prioritate în strategiile de transformare digitală a băncilor, furnizorilor de asigurări și companiilor de servicii financiare. Pe locul secund în topul priorităților de digitalizare ce ar trebui să preocupe organizațiile financiare sunt serviciile multi-channel, susțin 38% dintre intervievați. Având în vedere concentrarea industriei în jurul Open Banking, doar 4% dintre respondenți ar prioritiza valorificarea API-urilor (Application Programming Interface – n.r.) și doar 3% ar miza pe utilizarea inteligenței artificiale.
Totodată, 41% dintre respondenți spun că utilizarea unor mijloace inadecvate de integrare a sistemelor izolate de tehnologie (technology silos) împiedică băncile să folosească pe deplin datele stocate prin intermediul diverselor aplicații și procese. Un sfert (26%) dintre intervievați susțin că timpul necesar pentru integrarea acestor sisteme este principalul factor ce împiedică procesul de transformare digitală, în timp ce o cincime (19%) nu știu de unde să înceapă acest proces. În cele din urmă, 37% spun că oportunitatea cea mai mare a Open Banking constă în însăși capacitatea de a oferi mai multe servicii personalizate.
„Nu există nicio îndoială că pandemia a accelerat nevoia de transformare digitală, iar companiile înțeleg acum că acest proces trebuie să derulat mai bine mai devreme decât mai târziu dacă vor să supraviețuiască. Dar transformarea poate fi lungă și costisitoare, iar organizațiile trebuie să se asigure că acordă prioritate unor aspecte cu adevărat importante și fac eforturi mai mari acolo unde este cu adevărat necesar. Dacă nu, riscă să piardă în fața companiilor mai agile, care au abilitatea de a inova rapid”, spune Teodor Blidarus, fondator și CEO al FintechOS.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Bookfest 2023, un autentic festival al cărții de calitate
La Festivalul Filmului European, calitatea artistică pe „prim-plan”
Noaptea Muzeelor, un festival național al artei și culturii
Viitorul începe azi: performanțe internaționale ale tinerilor
Capodopere ale artei universale, de la Brukenthal la Art Safari și retur
În Săptămâna Mare, Corul Madrigal a susținut… Mari Concerte
Susținerea financiară a proiectelor culturale, în consonanță cu cererea publicului
La Art Safari, omul contemporan în expresia lui artistică