Sondaj: Un sfert dintre IMM-urile din România au nevoie de roboți software inteligenți pentru digitalizarea activității
Numărul 19, 19-25 mai 2021 » Conectarea la era digitală
Aproape un sfert (23,7%) dintre companiile mici și mijlocii din România susțin că au nevoie de roboți software pentru a accelera digitalizarea activității și a crește eficiența operațională prin automatizarea operațiunilor, reiese dintr-un sondaj online, realizat de Tailent (companie locală specializată în dezvoltarea de roboți software inteligenți), informează Agerpres. Conform cercetării, mai mult de jumătate dintre respondenți (53%) consideră că principalul avantaj al acestor roboți pentru o afacere ar fi creșterea eficienței operaționale, urmat de reducerea costurilor (31,6%) și de creșterea vânzărilor (18,4%).
În plus, 39% din totalul persoanelor intervievate au spus că echipa ar beneficia de sprijinul tehnologiei RPA (Robotic Process Automation – n.r.) pentru a lăsa sarcinile plictisitoare și repetitive în seama roboților software inteligenți, iar aproape 24% cred că angajații se vor putea ocupa astfel de activități mai creative.
Pe de altă parte, doar 8% dintre reprezentanții companiilor sunt de părere că echipa ar putea fi reticentă la integrarea tehnologiei în procesele operaționale ale firmei, în timp ce 29% apreciază că ar putea exista și unele temeri că roboții software ar putea înlocui anumite poziții din companie.
Totodată, aproape jumătate (47,4%) dintre companiile care au participat la sondajul de specialitate afirmă că roboții software inteligenți sunt utili pentru a elimina acțiuni repetitive și pentru a crește eficiența operațională dintr-o organizație. În același timp, circa 30% dintre cei chestionați declară că utilizarea de roboți software poate duce la o creștere a eficienței muncii de la distanță, la o dezvoltare mai rapidă a companiei și la accelerarea digitalizării, cu efecte pozitive asupra evoluției afacerii.
„RPA este o industrie care a accelerat puternic în ultimii ani, iar România a devenit deja un furnizor global important de soluții bazate pe această tehnologie. 24% dintre companiile mici și mijlocii participante la sondajul Tailent folosesc deja tehnologii de automatizare, iar jumătate spun că iau în calcul integrarea tehnologiei RPA în activitate anul acesta sau în viitor. Cu toate acestea, jumătate dintre companii consideră că principala barieră în implementarea roboților software inteligenți este costul ridicat - deși peste 47% spun că îl consideră o investiție fezabilă și avantajoasă în raport cu beneficiile -, iar peste 36% consideră că se vor confrunta cu o lipsă de pregătire a angajaților privind adopția și utilizarea tehnologiei RPA”, menționează sursa citată.
De asemenea, aproape un sfert (23,7%) dintre companiile mici și mijlocii din România intervievate susțin că au nevoie de roboți software pentru a accelera digitalizarea propriei activității și pentru a crește eficiența operațională prin automatizarea operațiunilor.
Sondajul a fost realizat în mediul online, în rândul reprezentanților a 136 de companii mici și mijlocii din România.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție