
Teste și dovezi
Numărul 24, 22-28 iun. 2022 » La început a fost cuvântul...
Zilnic, presa tipărită și audiovizuală oferă numeroase teme interesante de reflecție, inclusiv prin îndemnurile implicite la o corectă exprimare sub aspect lingvistic și logic. Așa, de exemplu, într-un editorial al unei reviste săptămânale, se afirma că „performanța economică, care constă, de regulă, în obținerea unor rezultate pozitive, este menită să confirme excelența”. Este clar că, în afară de cacofonia de la începutul frazei, autorul a lansat și un pleonasm „autentic”, întrucât conceptul de „performanță” este egal cu cel de „excelență”. Culmea ar fi, de asemenea, ca „excelența” să rezulte din apelul la „rezultate”... „negative”.
La fel, un reportaj televizat a conținut același tip de erori. Iată o mostră: „Nimic nu atestă mai deplin efectul benefic al sprijinului și încurajării inițiativelor puse în slujba noului și politicilor inovative”. Oare, noțiunea de „deplin” suportă grade de comparație? Ce poate să fie „mai deplin” decât... „deplinul”? Apoi, „încurajarea” nu este o formă de „sprijin”? „Politicile inovative” nu se caracterizează tocmai prin „promovarea noului”?
La rândul lui, un participant la o dezbatere televizată a apreciat că „doar discuțiile focalizate necondiționat în jurul temelor de real interes la care facem apel pot constitui teste și verificări utile, concretizate în dovezi obiective”. Este de observat, în acest caz, că orice „focalizare” vizează ținte precise, punctuale, opuse sintagmei „în jurul”. Totodată, „verificarea” și „testarea” sunt sinonime, în timp ce „dovezile” merită acest nume doar dacă sunt „obiective”. Așa că, „obiectiv” vorbind, cel mai bun „test” în materie de comunicare corectă îl constituie respectarea „necondiționată” a proprietății termenilor la care se face „apel”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Un veritabil boom al turismului cultural-artistic şi sportiv
„Bucharest Opera Festival”, încununarea unui centenar de remarcabile realizări muzicale
Sezonul cultural estival, oferte pentru toate preferinţele
BookFest 2022 – 5 zile de călătorie din România până în Ţara Soarelui-Răsare
Târgul European al Castelelor, între lupte de cavaleri şi spectacole de muzică modernă
Concursul internaţional „George Enescu”. Pe podium, înalta ţinută artistică şi virtuţile talentului
Cu privirea din prezent spre un trecut fondator. O expoziţie internaţională Leonardo da Vinci, la Buşteni
Un regal artistic sub prestigioasa emblemă a „Cununii Carpaţilor”