ANSVSA avertizează consumatorii asupra riscurilor privind achiziționarea online a produselor alimentare de la persoane fizice neautorizate
Telex » Știri
astăzi, 9:14
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) avertizează consumatorii asupra riscurilor asociate achiziționării de produse alimentare comercializate în special de pe rețelele de socializare de către persoane fizice neautorizate.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, citat de Agerpres, tot mai multe produse alimentare sunt promovate în mediul online, însă o parte dintre cei care le comercializează nu sunt înregistrați sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, nu dispun de spații verificate oficial și nu respectă normele minime de igienă impuse de legislația din România.
„Vânzarea în mediul online a prăjiturilor, cozonacilor sau a oricăror produse alimentare de către persoane neînregistrate este o activitate ilegală. Niciun consumator nu ar trebui să cumpere alimente de la persoane fizice care își promovează produsele pe platforme precum Facebook, Instagram sau TikTok, fără să dețină o formă legală de înregistrare, un laborator sau o bucătărie verificată sanitar-veterinar și fără respectarea condițiilor minime de igienă”, a declarat președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, citat în comunicat.
Produsele realizate în spații necontrolate și în condiții precare de igienă pot fi contaminate cu bacterii precum Salmonella, Listeria sau alte microorganisme periculoase, care pot provoca toxiinfecții alimentare grave, avertizează reprezentații autorității.
În acest context, ANSVSA recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare doar din unități înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, să verifice eticheta, data durabilității minimale/data limită de consum, datele de contact ale producătorului și condițiile de depozitare și să evite achizițiile de la persoane fizice neînregistrate, care prepară produsele în spații improvizate.
De asemenea, consumatorii trebuie să sesizeze autoritățile atunci când identifică astfel de practici ilegale.
În ceea ce privește achiziția alimentelor din comerțul online (Freshful, Sezamo, Bringo etc.), ANSVSA recomandă consumatorilor să fie atenți înainte de a plasa comanda la: datele de identificare ale comerciantului (nume, adresă, telefon, email), denumirea produsului, lista ingredientelor și cantitatea netă, precum și condițiile de transport, mai ales pentru produse perisabile, refrigerate sau congelate. Totodată, consumatorii trebuie să fie atenți la existența informațiilor despre alergeni și declarația nutrițională (unde este cazul) precum și la termenii și condițiile de livrare, retur și reclamații.
Alte recomandări la recepționarea coletului fac referire la: integritatea pachetului (fără scurgeri, rupturi, deteriorări), concordanța între produsele comandate și cele livrate, starea termică a produselor perisabile, integritatea ambalajelor și lizibilitatea etichetelor, data durabilității minimale / data limită de consum și bonul fiscal, util în cazul unei reclamații.
În ceea ce privește comerțul cu carne de porc și produse din carne de porc, ANSVSA precizează că acesta trebuie să respecte normele prevăzute de legislația națională și europeană privind controlul Trichinella în carnea de porc, precum și reglementările sanitar-veterinare privind pesta porcină africană (PPA). „Prin urmare, este interzis comerțul - inclusiv comerțul online - cu carne de porc și produse din carne de porc provenite din sacrificarea porcinelor crescute în exploatații cu status neconform în relație cu pesta porcină africană, așa cum sunt definite în Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România, aprobate prin Ordinul ANSVSA nr. 130/2023. Comerțul cu produse din carne de porc obținute de la porcine crescute în exploatații cu status neconform este permis doar dacă aceste produse au fost supuse unui tratament de atenuare a riscului privind PPA, conform legislației europene care reglementează această boală”, se mai arată în comunicatul instituției.
Potrivit sursei citate, este permis comerțul, inclusiv cel online, cu carne de porc și produse din carne de porc rezultate din sacrificarea în abatoare a porcinelor crescute în exploatații cu status conform după cum sunt definite în actul normativ sus-menționat, dar numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu respectarea condițiilor de igienă privind comercializarea și transportul, inclusiv asigurarea lanțului frigorific.
Pe de altă parte, achiziția de animale vii sau păsări prin anunțuri online de la persoane neautorizate este strict nerecomandată de ANSVSA. „În lipsa unui control sanitar-veterinar adecvat, astfel de tranzacții pot contribui la răspândirea unor boli cu impact major - precum PPA, gripa aviară sau alte boli transmisibile -, punând în pericol fermele, gospodăriile și siguranța alimentară la nivel național”, avertizează autoritatea.
În concluzie, ANSVSA recomandă achiziționarea animalelor exclusiv din unități și exploatații autorizate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)






Într-un turneu memorabil, Orchestra Simfonică București reinterpretează capodopere ale muzicii clasice
Constelația artelor pe „ecranele” Institutului Cultural Român
Educația prin lectură, un obiectiv major susținut prin inițiative valoroase
Toamna teatrală: un festival național la a XXXV-a ediție
Bucureștiul, capitala celui mai așteptat festival cinematografic al acestei toamne
Galați, octombrie 2025: epicentru al comediei teatrale românești
Festivalul Internațional de Teatru Independent, sub semnul ineditului
Două mari festivaluri într-un weekend cinematografic memorabil