Cursuri online CECCAR ACADEMY
ANSVSA: Produsele comercializate în spații necontrolate sau pe rețele de socializare de persoane neînregistrate, un risc real pentru sănătate

ANSVSA: Produsele comercializate în spații necontrolate sau pe rețele de socializare de persoane neînregistrate, un risc real pentru sănătate

Telex » Știri ieri, 9:05  

Produsele comercializate în spații necontrolate sau pe rețele de socializare de persoane neînregistrate pot fi neconforme și pot reprezenta un risc real pentru sănătate, iar consumatorii trebuie să acorde o atenție sporită etichetelor produselor, provenienței și condițiilor de comercializare, recomandă Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

„În contextul perioadei Postului Crăciunului, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) atenționează consumatorii asupra riscurilor asociate achiziționării produselor alimentare de post, în special a celor comercializate pe rețelele de socializare sau în alte spații neautorizate/neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor. ANSVSA recomandă publicului să acorde o atenție sporită etichetelor produselor, provenienței și condițiilor de comercializare, pentru a evita achiziționarea unor produse neconforme sau chiar nesigure”, a transmis instituția, printr-un comunicat citat de Agerpres.

Astfel, pentru a respecta corect postul și pentru a evita produsele care pot induce în eroare, ANSVSA recomandă: verificarea listei complete a ingredientelor, atenție la alergeni (gluten, soia, nuci, arahide, semințe de susan etc.) și la valorile nutriționale, în special la conținutul de sare, zahăr și calorii, în cazul produselor procesate; verificarea existenței datelor despre producător și lot.

Totodată, potrivit sursei citate, produsele preambalate trebuie să aibă ambalaj intact, fără rupturi sau deteriorări, produsele vrac trebuie expuse în condiții igienice, protejate de praf și contaminare, iar produsele de post perisabile (precum salatele, cremele vegetale, preparatele ambalate) trebuie păstrate la temperaturi corespunzătoare.

„Dacă achiziționați produse alimentare de post din locuri neautorizate, unde comerciantul nu poate asigura condițiile optime de transport, depozitare și comercializare, riscați ca produsele să fie neconforme sau chiar nesigure, putând afecta sănătatea. ANSVSA recomandă ferm ca produsele alimentare să fie cumpărate doar din unități autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor”, se mai precizează în comunicat.

Cât privește cumpărarea peștelui și a produselor din pește, ANSVSA atenționează că, în cazul peștelui proaspăt, suprafața nu trebuie să fie lipicioasă, trebuie să aibă un miros de mare/râu, nu rânced sau înțepător, ochii să fie limpezi, proeminenți, cu pupila neagră bine conturată, iar carnea fermă, elastică, aderentă la oase (la apăsare, urma degetului trebuie să dispară rapid).

În cazul peștelui congelat, stratul de gheață nu trebuie să fie gros, discontinuu sau murdar, iar ambalajul trebuie să fie intact, fără rupturi, deformări sau acumulări de gheață în exces în interior. Peștele afumat trebuie să aibă aspect și culoare uniforme, fără pete de mucegai.

„Le recomand tuturor celor care achiziționează produse alimentare să verifice cu atenție etichetele și să cumpere doar din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor. Produsele comercializate în spații necontrolate sau pe rețele de socializare de persoane neînregistrate pot fi neconforme și pot reprezenta un risc real pentru sănătate. Siguranța alimentelor începe cu informarea corectă și cu alegeri responsabile”, a declarat președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, citat în comunicat.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.