Eurostat: 127 kilograme de deșeuri alimentare per locuitor în UE
Numărul 44, 9-15 nov. 2022 » Breviar statistic
În 2020, primul an al pandemiei COVID-19, aproximativ 127 kilograme de alimente per locuitor au fost risipite în Uniunea Europeană, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Gospodăriile au generat 55% din deșeurile alimentare, reprezentând 70 kg per locuitor. Restul de 45% au fost deșeuri generate în lanțul de aprovizionare cu alimente.
Este prima monitorizare la nivelul UE a deșeurilor alimentare publicată de Eurostat.
Combaterea risipei alimentare de către consumatori rămâne o provocare atât în UE, cât și la nivel global. Nivelul deșeurilor alimentare generate de gospodării este de aproape două ori mai mare față de cantitatea de deșeuri alimentare provenite din sectoarele producerii și fabricării produselor alimentare și băuturilor (14 kg și 23 kg per locuitor; respectiv 11% și 18%). În aceste sectoare există strategii pentru reducerea deșeurilor alimentare.
Restaurantele și serviciile alimentare sunt responsabile pentru 12 kg de deșeuri alimentare per persoană (9%), în timp ce vânzările cu amănuntul și alte rețelele de distribuție a alimentelor au cel mai redus nivel de deșeuri alimentare (9 kg; 7%); dar impactul restricțiilor din pandemie asupra acestor sectoare încă sunt analizate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Bucureștiul, capitala celui mai așteptat festival cinematografic al acestei toamne
Galați, octombrie 2025: epicentru al comediei teatrale românești
Festivalul Internațional de Teatru Independent, sub semnul ineditului
Două mari festivaluri într-un weekend cinematografic memorabil
Septembrie 2025, luna unor recorduri cultural-artistice
BIAS 2025, un show aviatic la superlativ
Festivalul „George Enescu”, un concert inaugural memorabil, o deschidere spre noi performanțe artistice
August 2025: oferta cultural-artistică se menține la cote înalte