
FMI: Coronavirusul va paraliza economia Asiei, o premieră în ultimii 60 de ani
Numărul 15-16, 23 apr. - 4 mai 2020 » Lumea în care trăim
Economia Asiei va înregistra o creștere zero în acest an, pentru prima dată în ultimii 60 de ani, a apreciat Fondul Monetar Internațional, într-un raport referitor la regiunea Asia-Pacific, informează Reuters, citată de Agerpres. Chiar dacă stagnarea preconizată de FMI pentru regiunea Asia-Pacific este mai bună decât contracțiile ce urmează a fi înregistrate în acest an de alte regiuni ale globului, este vorba totuși de o înrăutățire față de ritmul mediu de creștere de 4,7% înregistrat de Asia în perioada crizei financiare globale din 2008-2009 și avansul de 1,3% consemnat cu prilejul crizei financiare asiatice de la finele anilor 1990, subliniază FMI.
Decidenții trebuie să ofere sprijin țintit gospodăriilor și firmelor cele mai afectate de interdicția călătoriilor, de măsurile de distanțare socială și de celelalte măsuri destinate ținerii sub control a pandemiei, a apreciat Changyong Rhee, director la Departamentul pentru Asia-Pacific de la FMI.
„Acesta nu este un moment pentru business as usual. Statele asiatice trebuie să utilizeze toate instrumentele de politică din arsenalul lor”, a subliniat Changyong Rhee.
FMI precizează că mizează pe o revenire în 2021, când Asia ar urma să înregistreze o creștere economică de 7,6%, dar avertizează că această perspectivă este supusă unor incertitudini crescute.
Instituția financiară internațională subliniază că, spre deosebire de criza declanșată în 2008 de colapsul băncii americane de investiții Lehman Brothers, pandemia de coronavirus afectează în mod direct sectorul serviciilor din Asia pentru că forțează populația să stea în casă și magazinele să rămână închise. În plus, marii exportatorii din Asia sunt afectați de prăbușirea cererii pentru bunurile lor în principalele țări-parteneri comerciali, precum SUA și statele europene.
Rhee a avertizat că transferul direct de bani gheață către cetățeni, o măsură inclusă în pachetul de stimulare adoptat de autoritățile americane, ar putea să nu fie cea mai bună politică pentru multe state asiatice care ar trebui să se concentreze pe prevenirea falimentului firmelor mici și pe evitarea creșterii dramatice a șomajului. De asemenea, economiile emergente din regiune ar trebui să acceseze liniile de swap bilaterale și multilaterale, să solicite sprijin financiar de la instituțiile multilaterale și să utilizeze restricțiile împotriva mișcărilor de capital pentru a contracara orice ieșiri disruptive de capital provocate de pandemie, apreciază FMI.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Festivalul Filmului European, calitatea artistică pe „prim-plan”
Noaptea Muzeelor, un festival național al artei și culturii
Viitorul începe azi: performanțe internaționale ale tinerilor
Capodopere ale artei universale, de la Brukenthal la Art Safari și retur
În Săptămâna Mare, Corul Madrigal a susținut… Mari Concerte
Susținerea financiară a proiectelor culturale, în consonanță cu cererea publicului
La Art Safari, omul contemporan în expresia lui artistică
Expoziție la Biblioteca Academiei Române: mărturii despre un tezaur de presă cu aproape 60.000 de titluri