
Frans Timmermans: Prețurile-record la electricitate sunt un argument pentru urgentarea tranziției energetice
Telex » Știri
15 septembrie 2021
Prețurile-record la electricitate înregistrate în prezent în țările membre ale Uniunii Europene arată că blocul comunitar trebuie să renunțe la combustibilii fosili și să accelereze tranziția la energia verde, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, informează Reuters, preluată de Agerpres. Green Deal sau Pactul Ecologic European își propune să modernizeze economia blocului comunitar astfel încât acesta să ajungă la emisii zero de gaze cu efect de seră până în 2050, un obiectiv care va necesita investiții mari în energia și infrastructura low-carbon.
„Dacă am fi avut Green Deal cu cinci ani mai devreme nu am fi fost în această poziție, pentru că am fi avut mai puțină dependență de combustibili fosili sau gaze naturale”, a spus Frans Timmermans în Parlamentul European, reunit la Strasbourg.
Chiar dacă prețurile la combustibilii fosili au crescut foarte mult, subliniază Timmermans, costurile pentru producția de energie regenerabilă au rămas scăzute și stabile. Acest lucru ar trebui să încurajeze UE să își accelereze tranziția energetică, pentru a se asigura că mai mulți cetățeni au acces la energie regenerabilă ieftină, a spus el.
Prețurile la certificatele de poluare, care au și ele un impact asupra costului electricității, au atins valori record în acest an, însă Timmermans a apreciat că nu ele sunt principalul vinovat pentru explozia prețurilor la energie. „Doar aproximativ o cincime din majorarea de preț poate fi pusă pe seama creșterii prețurilor la CO2”, a spus vicepreședintele Comisiei Europene.
O analiză publicată luna trecută de Banca Centrală a Spaniei arată că prețurile la gaze sunt responsabile pentru aproximativ jumătate din recenta creștere a prețurilor la electricitate în această țară, în timp ce prețurile certificatelor de poluare au fost responsabile pentru o cincime din majorarea de prețuri la electricitate. Pentru a diminua prețurile la electricitate, Guvernul de la Madrid a decis zilele trecute să plafoneze prețurile la gaze, să reducă taxele și să redirecționeze profiturile companiilor energetice. De asemenea, guvernul spaniol intenționează să scoată la licitație capacitați de energie regenerabilă de 3,3 Gigawați, mizând pe faptul că o construcție de noi instalații pentru producția de energie curată va duce la diminuarea prețurilor pe termen lung.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Vacanța la muzeu, o inspirată și atractivă invitație sub trei evocări: „Nostalgie. Amintire. Regăsire”
Un tramvai circulă prin „tunelul timpului” bucureștean
Record cultural-artistic: peste 250.000 de spectatori participanți la Festivalul Neversea
Un veritabil boom al turismului cultural-artistic și sportiv
„Bucharest Opera Festival”, încununarea unui centenar de remarcabile realizări muzicale
Sezonul cultural estival, oferte pentru toate preferințele
BookFest 2022 – 5 zile de călătorie din România până în Țara Soarelui-Răsare
Târgul European al Castelelor, între lupte de cavaleri și spectacole de muzică modernă