La început a fost cuvântul...

Raportul dintre „parte” și „întreg”

Raportul dintre „parte” şi „întreg”

Una dintre cele mai frecvente erori de exprimare – în scris şi în viu grai – este nerespectarea raportului dintre parte şi întreg. O confirmă, între multe altele, o foarte rapidă trecere în revistă a presei cotidiene din 8 aprilie a.c. Astfel, ne-a fost dat să citim, tot între multe altele, următoarele exemple de acelaşi tip.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

2016 - 95 de ani de existență a CECCAR

Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (III)

Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (III)

În primele două episoade am reconstituit momentele de început ale profesiei contabile, pe fondul proceselor specifice de instaurare a relaţiilor capitaliste în ţara noastră. Precursorii s-au remarcat prin calităţi deosebite, lăsându-ne o moştenire valoroasă. În acelaşi timp s-au întreprins demersuri pentru organizarea profesională a contabililor, demersuri încununate, în iulie 1921, prin promulgarea Legii de organizare a Corpului, lege prezentată în nr. 2 al publicaţiei noastre.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

În pregătirea celui de-al XXI-lea Congres al profesiei contabile

„Profesia contabilă în era digitală. Provocări și oportunităţi”, 23-24 septembrie 2016 – partea a III-a

„Profesia contabilă în era digitală. Provocări şi oportunităţi”, 23-24 septembrie 2016 – partea a III-a

Materialul din acest număr al revistei reprezintă continuarea discuţiilor purtate în cadrul Sesiunii a IV-a a Congresului al XX-lea al Profesiei Contabile din România, „Inovare şi folosirea tehnologiei informaţionale în furnizarea serviciilor profesionale de calitate” (vezi prima parte şi partea a II-a).

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Agenda CECCAR

Ajută un copil fără părinți să zâmbească de Paști!

Ajută un copil fără părinţi să zâmbească de Paşti!

Clubul Tinerilor Experţi Contabili din România împreună cu Fundaţia Măreţie şi Talent au iniţiat campania Ajută un copil fără părinţi să zâmbească de Paşti! Pentru că ne pasă, vrem să aducem un strop de bucurie copiilor de la Centrul de plasament „Casa Iosif” din Bucureşti cu ocazia Paştelui. Orice copil aşteaptă cadouri din partea iepuraşului.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

La Ialomița va avea loc o sesiune de informare privind aplicarea prevederilor Codului fiscal

La Ialomiţa va avea loc o sesiune de informare privind aplicarea prevederilor Codului fiscal

Centrul de Excelenţă în Business şi Economie desfăşoară la Ialomiţa, în data de 19 aprilie, o sesiune de informare a reprezentanţilor mediului de afaceri cu privire la modificările Codului fiscal. La acţiune vor participa profesionişti contabili şi oameni de afaceri din diverse domenii care, împreună cu echipa de formatori, vor dezbate problemele cu care se confruntă în aplicarea prevederilor Codului fiscal, încercând totodată să găsească soluţii la acestea.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Regulamentul privind auditul de calitate în domeniul serviciilor contabile, dezbătut la filiala Alba (I)

Regulamentul privind auditul de calitate în domeniul serviciilor contabile, dezbătut la filiala Alba (I)

Filiala CECCAR Alba a organizat luni, 11 aprilie, o masă rotundă pe tema aplicării prevederilor Regulamentului privind auditul de calitate în domeniul serviciilor contabile. Acţiunea, desfăşurată în sala de cursuri „Dionisie Pop Marţian” din cadrul filialei, a reprezentat o iniţiativă menită să răspundă cerinţelor profesioniştilor contabili referitoare la clarificarea unor aspecte privind aplicarea prevederilor Regulamentului auditului de calitate în domeniul serviciilor contabile.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

CECCAR Vâlcea – Seminar privind dosarul prețurilor de transfer

CECCAR Vâlcea – Seminar privind dosarul preţurilor de transfer

Solicitarea dosarului de preţuri de transfer a devenit o practică obişnuită a autorităţilor fiscale în cadrul oricărui tip de inspecţie fiscală, iar începând cu anul 2016 pregătirea anuală a dosarului de preţuri de transfer este obligatorie pentru anumiţi contribuabili.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Brăila – La mulți ani, CECCAR! La mulți ani, domnule președinte, Eugeniu Surdu!

Brăila – La mulţi ani, CECCAR! La mulţi ani, domnule preşedinte, Eugeniu Surdu!

Ziua de 5 aprilie a fost un prilej de sărbătoare la Brăila, în cadrul filialei CECCAR fiind marcată venerabila vârstă a expertului contabil de onoare, Eugeniu Surdu, primul preşedinte al filialei şi unul dintre fondatorii acesteia. Acţiunea, intitulată generic 95 – 85 ani, a marcat, de asemenea, şi cei 95 de ani de existenţă a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, înfiinţat prin decret regal în anul 1921.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Galați: Seminar Fiscalitate

Galaţi: Seminar Fiscalitate

Centrul de Excelenţă în Business şi Economie a organizat la Galaţi, în perioada 2-3 aprilie, un seminar de fiscalitate care i-a avut ca lectori pe Mariana Vizoli şi Cristian Rădulescu. Seminarul, organizat în Sala Auditorium a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, s-a bucurat de prezenţa a aproximativ 100 de specialişti care îşi desfăşoară activitatea în domeniul financiar-contabil, aceştia reuşind să găsească răspunsuri la întrebările adresate referitoare la noul Cod fiscal.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Nume și creații pentru eternitate

Joe Dassin, cântărețul devenit un adevărat „fenomen social”

Joe Dassin, cântăreţul devenit un adevărat „fenomen social”

Joe Dassin a fost unul dintre cei mai apreciaţi cântăreţi din secolul al XX-lea. Cu un repertoriu alcătuit din melodii folk, country sau inspirate din stilul chanson, foarte popular în Franţa, Dassin a cucerit lumea cu vocea şi stilul său de introvertit romantic. Inspirat din cultura americană, dar adaptat la o manieră înţeleasă de întregul mapamond, avea să influenţeze un mare număr de artişti contemporani şi, chiar şi la 36 de ani de la moartea sa, melodiile lui interpretate în numeroase limbi şi în cele mai diverse modalităţi de expresie inspiră încă noile generaţii.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Dezvoltare personală

Brăila – Implementarea serviciilor contabile în mediul de afaceri

Brăila – Implementarea serviciilor contabile în mediul de afaceri

Fundaţia CECCAR Centrul de Excelenţă în Business şi Economie organizează în perioada 14-22 aprilie, la Brăila, programul de pregătire profesională adresat tinerilor economişti, intitulat Implementarea serviciilor contabile în mediul de afaceri. Programul se adresează atât tinerilor aflaţi la începutul carierei în domeniul financiar-contabil, cât şi profesioniştilor contabili care doresc să îşi actualizeze cunoştinţele teoretice şi practice în materie.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Expoziția „Banii Tăi Expo” – oportunități pentru servicii financiare

Expoziţia „Banii Tăi Expo” – oportunităţi pentru servicii financiare

Piaţa Universităţii din Bucureşti va deveni, în perioada 27-28 mai 2016, punctul central de interes pentru cei care vor să obţină detalii despre economisire şi investiţii, administrarea banilor, piaţa de capital şi un spectru larg de servicii financiare disponibile celor care vor să investească în viitorul lor: Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va organiza a doua ediţie a expoziţiei financiare „Banii Tăi Expo”, împreună cu Depozitarul Central, societăţi de brokeraj, fonduri de investiţii, fonduri de pensii, companii de asigurări de viaţă şi companii listate la bursă.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Clubul Tinerilor Experți Contabili din România: Expertul contabil – leader în profesia contabilă

Clubul Tinerilor Experţi Contabili din România: Expertul contabil – leader în profesia contabilă

Clubul Tinerilor Experţi Contabili din România pentru regiunea de Sud-Vest a organizat, prin managerul de proiect Larisa Vlăsceanu, evenimentul intitulat Expertul contabil – leader în profesia contabilă. Întâlnirea a avut loc în data de 1 aprilie, reunind la hotelul Ramada din Piteşti atât ...

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Peste 2.300 de participanţi la cursurile ANOFM, în primele două luni ale anului

Peste 2.300 de participanţi la cursurile ANOFM, în primele două luni ale anului

În primele două luni ale acestui an, 2.368 de persoane au participat la programele de formare profesională organizate prin intermediul centrelor regionale de formare profesională a adulţilor ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), al centrelor proprii din cadrul agenţiilor teritoriale, dar şi prin intermediul furnizorilor de formare autorizaţi, precizează reprezentanţii agenţiei.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Cursuri de pregătire profesională din cadrul PNDPC în perioada 13-19 aprilie

Cursuri de pregătire profesională din cadrul PNDPC în perioada 13-19 aprilie

CECCAR se preocupă permanent de pregătirea profesională a membrilor săi, pentru ca aceştia să ofere servicii la cele mai înalte standarde. Astfel, prin activităţile întreprinse în acest sens, Corpul facilitează accesul tuturor profesioniştilor contabili la oportunităţile şi resursele necesare dezvoltării profesionale continue.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Studiul EY şi Impact Hub: Lipsa mentorilor și a unei educații relevante în domeniul financiar, de management, marketing și vânzări – obstacole în dezvoltarea antreprenorială

Studiul EY şi Impact Hub: Lipsa mentorilor şi a unei educaţii relevante în domeniul financiar, de management, marketing şi vânzări – obstacole în dezvoltarea antreprenorială

64% dintre antreprenorii aflaţi la început de drum merg la cel puţin un eveniment de networking pe săptămână, relevă rezultatele unui studiu realizat de EY şi Impact Hub, Barometrul afacerilor de tip startup din România – 2016, ceea ce atestă faptul că, fie că este vorba despre construirea de parteneriate de business, de vânzări şi marketing, fie de identificarea de furnizori de servicii pentru startup sau de mentori, dezvoltarea de relaţii de business este considerată vitală pentru creşterea afacerii.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

La Dâmbovița va avea loc conferința cu tema Fiscalitatea de la A la Z

La Dâmboviţa va avea loc conferinţa cu tema Fiscalitatea de la A la Z

CECCAR – Centrul de Excelenţă în Business şi Economie, punctul de lucru Dâmboviţa, organizează sâmbătă, 16 aprilie a.c., începând cu ora 9.00, conferinţa cu tema Fiscalitatea de la A la Z. Evenimentul va avea loc la sediul filialei, în sala de cursuri „Theodor Ştefănescu”. Tema va fi prezentată de Florin Dobre – expert contabil membru CECCAR, şef Birou Fiscalitate CECCAR, secretar general IFA România (Federaţia Internaţională de Fiscalitate – Filiala România), asist. univ dr. ASE Bucureşti, membru în Comisia de Dialog Social – Ministerul Finanţelor Publice, membru în plen în Consiliul Economic şi Social al României, membru în Forumul de TVA al Comisiei Europene.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Centrul de Excelență în Business și Economie în perioada 13-19 aprilie

Centrul de Excelenţă în Business şi Economie în perioada 13-19 aprilie

În perioada 13-19 aprilie a.c., la nivel teritorial sunt programate să se desfăşoare o serie de seminare prin Centrul de Excelenţă în Business şi Economie, în cadrul cărora specialiştii vă vor ajuta să aflaţi noutăţile din domeniu şi să eliminaţi neclarităţile existente. Seminarele sunt adresate atât membrilor CECCAR, cât şi specialiştilor din alte domenii.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Direct de la sursă

Raportul BNR privind stabilitatea financiară

Raportul BNR privind stabilitatea financiară

În cuvântul de deschidere la conferinţa de presă unde s-a lansat Raportul asupra Stabilităţii Financiare, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus: „BNR a publicat acest raport o dată pe an din 2006. Începând din 2016 am decis să îl publicăm de două ori pe an – în aprilie şi în octombrie. Am luat această decizie pentru a ne alinia la buna practică a Băncii Centrale Europene, care de asemenea publică bianual Raportul asupra Stabilităţii Financiare, dar mai ales pentru a reflecta adecvat şi în timp util provocările pe plan intern la adresa stabilităţii financiare”.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

MENCS: plan-cadru pentru învățământul gimnazial

MENCS: plan-cadru pentru învăţământul gimnazial

Preocupările legate de asigurarea resurselor umane necesare inclusiv în domeniul profesiei contabile s-au întregit prin aprobarea, de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS), a planului-cadru pentru învăţământul gimnazial, aplicabil începând cu anul şcolar 2017-2018. „Timp de mai bine de trei luni, în urma celei mai ample consultări publice pe care a cunoscut-o educaţia în ultimii ani, am asistat la cea mai complexă dezbatere despre educaţie, nu doar despre planul-cadru.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Programul-cadru al emisiunii de titluri de stat, extins cu două miliarde de euro

Programul-cadru al emisiunii de titluri de stat, extins cu două miliarde de euro

Guvernul a decis ca Programul-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” (Programul MTN) să fie extins cu două miliarde de euro, de la 18 la 20 de miliarde de euro, pentru acoperirea necesarului brut de finanţare prin emisiuni de titluri de stat pe pieţele internaţionale de capital pentru perioada 2016-2017.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Curier legislativ

Proiecte de acte normative aflate în dezbatere publică

Proiecte de acte normative aflate în dezbatere publică

O serie de proiecte de acte normative de interes pentru profesioniştii contabili se află în dezbatere publică pe site-urile ministerelor de resort: Proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Noutăți legislative 4-8 aprilie 2016

Noutăţi legislative 4-8 aprilie 2016

În perioada 4-8 aprilie 2016 a fost publicat în Monitorul Oficial următorul act normativ care priveşte domeniul financiar-contabil: Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.110 din 31 martie 2016 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.622/2015 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare utilizate în administrarea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice (Monitorul Oficial nr. 257/06.04.2016)

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Comentariul ediției

Subiecte de neevitat

Subiecte de neevitat

Teodor Brateş

Când mai toată lumea fierbe sub impactul unor informaţii imposibil de ignorat, există riscul ca subiecte care ţin de viaţa cotidiană, mai ales de profesie, să pară de-a dreptul nimicuri, reziduuri ale rutinei, ale obişnuinţelor. Chiar aşa: pot fi evitate – dat fiind interesul public major – subiecte precum cele legate de banii murdari depuşi în Panama, tentativele de compromitere a procurorului-şef al DNA, cazurile de mare corupţie cu implicarea unor politicieni de prim rang, demersurile pentru schimbarea reglementărilor referitoare la interceptări, legate de combaterea (de fapt, de prevenirea) actelor de terorism?

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Eveniment

Dincolo de Guinness Book

Dincolo de Guinness Book

Alexandra Rizea

Atingerea oricărei cote superioare celor înscrise în Cartea Recordurilor (Guinness Book) reprezintă un eveniment în sine. Este adevărat, multe recorduri vizează domenii care, în cel mai elegant mod, pot fi numite drept ciudăţenii. Când, însă, doborârea unor recorduri priveşte domenii vitale, putem considera că avem de-a face cu super-evenimente.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor

15 aprilie 2016: Convenția Națională a CNIPMMR, ediția a VII-a. Implicare responsabilă, abordări strategice creative

15 aprilie 2016: Convenţia Naţională a CNIPMMR, ediţia a VII-a. Implicare responsabilă, abordări strategice creative

Convorbire cu prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Etapele de implementare a instrumentelor financiare pentru IMM în cadrul programelor finanțate din fonduri ESI pentru 2014-2020

Etapele de implementare a instrumentelor financiare pentru IMM în cadrul programelor finanţate din fonduri ESI pentru 2014-2020

Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, rezultatele evaluării ex-ante a instrumentelor financiare destinate întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) utilizate ca instrumente de implementare în cadrul programelor operaţionale finanţate din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii (fonduri ESI) pentru perioada 2014-2020, şi anume Programul Operaţional Competitivitate (POC), Programul Operaţional Capital Uman (POCU), respectiv Programul Operaţional Regional (POR).

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Breviar statistic

Noi date despre evoluția produsului intern brut (PIB)

Noi date despre evoluţia produsului intern brut (PIB)

Comparativ cu trimestrul III 2015, Produsul intern brut în trimestrul IV 2015 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,1%1; – Faţă de acelaşi trimestru din anul 2014, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 3,8% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier; – Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru anul 2015, nefiind înregistrate modificări semnificative faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 58 din 8 martie 2016.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Fonduri europene

Programul Interreg Europe: 13 mai, termen-limită pentru al doilea apel de proiecte

Programul Interreg Europe: 13 mai, termen-limită pentru al doilea apel de proiecte

A fost deschis al doilea apel de proiecte pentru Programul Interreg Europe, dedicat îmbunătăţirii politicilor publice existente la nivel local, regional sau naţional, iar termenul-limită pentru depunerea aplicaţiilor este 13 mai 2016. Pot depune proiecte autorităţile publice naţionale sau locale, organismele de drept public şi organismele private nonprofit: agenţii, institute de cercetare, organizaţii specializate în politici publice.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Expertiza și auditul afacerilor

Soluția europeană la simplificarea raportării financiare pentru IMM-uri

Soluţia europeană la simplificarea raportării financiare pentru IMM-uri

Anca Mihaela Popa

Necesitatea simplificării raportării financiare pentru IMM-uri s-a simţit şi în cadrul Uniunii Europene, care a încercat să găsească soluţia adecvată pentru nevoile acestor tipuri de întreprinderi. Analizând cele două directive aflate la baza contabilităţii europene (Directiva a IV-a şi Directiva a VII-a), Comisia Europeană a ajuns la concluzia că acestea trebuie actualizate pentru a fi în concordanţă cu necesităţile prezente ale utilizatorilor situaţiilor financiare.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Conservatorism și optimism în contabilitate: prudență versus valoare justă – partea a III-a

Conservatorism şi optimism în contabilitate: prudenţă versus valoare justă – partea a III-a

Sabina Mihalache

În prezentul material vom analiza măsura şi modul în care evaluarea la valoarea justă este raportată în situaţiile financiare prezentate de companiile cotate pe diverse pieţe de capital, după ce în prima parte am trecut în revistă diferite abordări dezbătute în literatura de specialitate privind prudenţa şi valoarea justă, iar în partea a doua am prezentat o analiză a diverselor politici prudenţiale sau optimiste adoptate în standardele IFRS.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Demersuri pentru crearea unui spațiu unic pentru TVA în UE

Demersuri pentru crearea unui spaţiu unic pentru TVA în UE

Avem, din nou, prilejul să consemnăm câteva dintre modalităţile prin care autorităţile de la Bruxelles reacţionează la semnalele primite din economia reală. Este vorba despre un plan de acţiune prezentat de Comisia Europeană (CE) prin care stabileşte modalităţi de relansare a actualului sistem de TVA din UE pentru a-l face mai simplu, mai puţin vulnerabil la fraudă şi favorabil întreprinderilor.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Conectarea la era digitală

Studiu: până în 2020, 38% din totalul plăților realizate la nivel european vor fi digitale

Studiu: până în 2020, 38% din totalul plăţilor realizate la nivel european vor fi digitale

Volumul plăţilor digitale continuă să crească la nivel global, MasterCard prognozând că, până în 2020, 38% din totalul plăţilor realizate la scară europeană vor fi digitale. „Schimbarea în comportamentul de consum va fi susţinută prin MasterCard Digital Enablement Service (MDES), care transformă orice device în instrument de plată prin tehnologia de tokenizare (securizare a datelor de plată – n.r.) sigură şi standardizată”, se arată într-un comunicat al procesatorului de plăţi.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Lumea în care trăim

Estimări privind comerțul mondial

Estimări privind comerţul mondial

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a dat publicităţii estimările pentru anul în curs, estimări care se deosebesc de cele anunţate în septembrie 2015, respectiv diminuarea creşterii de la 3,9% la 2,8%, ca urmare a încetinirii ritmului de creştere a economiei chineze şi a volatilităţilor de pe pieţele financiare.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Panama Papers: efecte propagate

Panama Papers: efecte propagate

Cu toate că, la începutul „scandalului”, cei mai mulţi lideri vizaţi direct şi indirect de dezvăluirile care au zguduit lumea au preferat tăcerea, evoluţiile ulterioare i-au determinat să iasă... în public. Pentru numărul de faţă, reţinem declaraţia preşedintelui Barack Obama, deoarece aprecierile sale vizează o chestiune de fond care depăşeşte cu mult amploarea dezvăluirilor în sine.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Mai multe trupe NATO în Europa de Est

Mai multe trupe NATO în Europa de Est

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a subliniat importanţa consolidării flancului estic al NATO: „Aceasta înseamnă că pe teritoriul european vor fi mai multe trupe şi arme americane. În acest fel, Alianţa Nord-Atlantică va putea să reacţioneze mai eficient la acţiunile Rusiei, în caz de necesitate.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Revista presei economice

Revista presei economice

Revista presei economice

În revista Capital (4-10 aprilie 2016), Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România, apreciază că „România are trei puncte forte: industria, IT-ul şi potenţialul zonei rurale. Adăugând la aceste trei puncte forte spiritul antreprenorial, de asemenea în creştere, şi revenirea pe tendinţă ascendentă a investiţiilor străine directe (+25% în 2015, faţă de 2014), avem ingrediente valoroase pentru a direcţiona dezvoltarea României în acest punct de inflexiune spre o creştere sustenabilă în următorii ani.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Axa timpului

Înconjurul lumii cu avionul, dorința Ameliei Earhart

Înconjurul lumii cu avionul, dorinţa Ameliei Earhart

Andreea Cârstea

În luna martie a anului 2016, un nou crater descoperit pe Lună, aflat pe faţa vizibilă de pe Terra, a primit numele aviatoarei americane Amelia Earhart, pionier al aviaţiei şi prima femeie din lume care a traversat Oceanul Atlantic la bordul unui avion cu un singur loc în cabină. Craterul a fost descoperit de cercetători ai Universităţii Purdue şi numit în onoarea celei care a fost membru de onoare al acestei instituţii americane începând cu anul 1935.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Roza vânturilor

130 de ani de la nașterea lui Nicolae Tonitza

130 de ani de la naşterea lui Nicolae Tonitza

Pe 13 aprilie se împlinesc 130 de ani de la naşterea pictorului şi graficianului român Nicolae Tonitza (13 aprilie 1886 – 26 februarie 1940). Este unul dintre cei mai mari pictori ai României din toate timpurile, fiind considerat liderul generaţiei sale de artişti. S-a remarcat prin abordarea a numeroase activităţi, fiind pictor, desenator, caricaturist, olar, pictor scenograf, scriitor şi cronicar plastic.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

La Iași încep „Serile Filmului Românesc”

La Iaşi încep „Serile Filmului Românesc”

În primele zile ale lunii mai, Iaşiul va fi gazda festivalului Serile Filmului Românesc, eveniment aflat la a VII-a ediţie. Timp de 5 zile, între 4 şi 8 mai 2016, Asociaţia Studenţilor Jurnalişti (ASJ) organizează festivalul dedicat filmului autohton, invitatul special al acestei ediţii fiind actorul Mircea Diaconu. Ediţia din acest an se desfăşoară cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR), Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), Dacin Sara şi Romanian Film Promotion.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

„Istorii MonuMentale” în București

„Istorii MonuMentale” în Bucureşti

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti găzduieşte până la 8 mai 2016 expoziţia de artă video „Istorii MonuMentale”, dedicată relevanţei monumentelor din Bucureşti şi nu numai în procesul de scriere a istoriei şi conservării memoriei. Expoziţia poate fi vizitată gratuit de luni până duminică, între orele 14.00 şi 22.00, la sediul ARCUB din Str. Lipscani nr. 84-90.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

„Festivalul Internațional de Film București”

„Festivalul Internaţional de Film Bucureşti”

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, una dintre cele mai longevive competiţii de lungmetraj din Capitală, se va desfăşura între 18 şi 23 aprilie, la Institutul Francez (Cinema „Elvira Popescu”) şi Muzeul Ţăranului Român (Cinema Muzeul Ţăranului), unde vor avea loc evenimente speciale dedicate copiilor şi adulţilor: proiecţii în premieră în România, gale, „workshop-uri”, „masterclasses” etc.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Prognoză: în 2021, numărul aeronavelor fără pilot folosite de companii mari și foarte mari va depăși 800.000

Prognoză: în 2021, numărul aeronavelor fără pilot folosite de companii mari şi foarte mari va depăşi 800.000

Produsele UAV (Unmanned Aerial Vehicles – avioane fără pilot) şi sistemele integrate sunt tehnologii care vor atrage printre cele mai mari investiţii în acest an, potrivit estimărilor Grupului Teamnet, unul dintre cei mai importanţi integratori de sisteme la nivel regional. Tehnologia UAV dedicată mediului enterprise reprezintă segmentul de piaţă cu cel mai mare potenţial de creştere pe termen lung, atât din punct de vedere valoric, cât şi ca impact economic, prin comparaţie cu segmentul aeronavelor fără pilot dedicate consumatorilor sau cu domeniul militar.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Semnal editorial

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat

Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din Ro­mânia organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obţinerii calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotă­rârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat

Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de aptitudini pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat

În vederea obţinerii calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale, pregătirea tehnică şi deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016

Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)

Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS)

Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roşie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară.

  Nr. 3, 12-18 aprilie 2016


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.