
Sistemele bancare globale ar putea avea nevoie de recapitalizare și restructurare, susțin experții FMI
Numărul 13-14, 7-22 aprilie 2020 » Analize și sinteze
Sistemele bancare din unele țări ar putea avea nevoie de recapitalizare și chiar restructurare, dacă economiile lor vor fi afectate serios de o întrerupere prelungită provocată de pandemia de coronavirus, au declarat doi oficiali de la Fondul Monetar Internațional (FMI), transmite Reuters, citată de Agerpres. „Presiunile asupra sistemului bancar sunt în creștere și un număr mai mare de insolvențe este iminent. Mulți așteaptă în prezent un șoc la adresa sectorului financiar cu o magnitudine similară cu cea din criza din 2008”, au apreciat Tobias Adrian, directorul Departamentului FMI pentru piețele de capital, și Aditya Narain, directorul adjunct al aceluiași departament, într-o postare pe blogul FMI.
Deși experții FMI nu au precizat care sunt sistemele bancare cele mai vulnerabile, un avertisment venit de la vârful instituției financiare internaționale contrastează cu mesajele venite de la alte organisme de reglementare și de la unii directori de bănci, în special din SUA, care susțin că băncile sunt suficient de robuste pentru a face față unei crize economice. Aceștia din urmă sunt de părere că regulile introduse după criza financiară globală din 2008 au adus în sistemul bancar global sute de miliarde de dolari sub formă de capital suplimentar și lichiditate.
Însă, în această săptămână, experții FMI au avertizat că în unele regiuni rezervele ar putea să nu fie suficiente pentru a face față la ceea ce se anunță a fi o criză economică prelungită, în condițiile în care în ultimele zile guvernele au avertizat că măsurile de izolare concepute pentru a limita răspândirea virusului ar putea să fie menținute pentru mai multe luni.
„Ar putea să se înrăutățească....Potrivit unor circumstanțe mai severe, vom fi nevoiți să ne regândim manualul de operare. Unele sisteme bancare ar putea avea nevoie de recapitalizare și chiar restructurare”, sunt de părere Tobias Adrian și Aditya Narain, adăugând că FMI este dispus să ajute.
Experții FMI au enumerat unele măsuri pe care organismele de reglementare din întreaga lume ar trebui să le adopte pentru a contracara efectele negative asupra sistemelor bancare, inclusiv încurajarea modificării creditelor, suspendarea elaborării de noi reguli și încurajarea băncilor să își utilizeze rezervele de lichiditate și să se angajeze într-o comunicare mai clară și mai constantă cu industria, măsuri pe care multe organisme de reglementare din SUA și Europa au început deja să le adopte.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
UE alocă 5,1 miliarde de euro pentru promovarea de noi orientări în domeniul sănătății publice
Târgul de carte Gaudeamus – ediția 2021, o veritabilă „gură de oxigen” pentru piața cărții din țara noastră
Incandescent – la propriu și la figurat, despre un meșteșug străvechi
Nicolae Titulescu, un reper pentru diplomația românească și mondială
Longevitatea creatoare; pentru vârstnici – exerciții de memorie, pentru tineri – identificarea „rădăcinilor”
Târgurile Mărțișorului, încă un pas spre revenirea la normalitate
Ziua Internațională a Faptelor Bune, prilej de reflecție despre noi înșine
Un regal cultural-artistic pentru noi, toți: Luna Brâncuși