Personalul de pe lângă Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public (IPSASB) a elaborat o publicație de tip întrebări și răspunsuri (Q&A) cu scopul de a oferi perspective asupra problemelor de raportare financiară asociate răspunsului guvernelor la pandemia de COVID-19 și asupra Standardelor Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public relevante (IPSAS™) și altor îndrumări deja disponibile.

Această publicație a IPSASB nu are caracter obligatoriu, nu modifică și nu substituie dispozițiile deja existente și nu oferă îndrumări suplimentare cu privire la implementare. Această publicație nu are caracter exhaustiv și nu înlocuiește IPSAS-urile.

Documentul poate fi consultat aici.

„Pandemia de COVID-19 a generat provocări fără precedent pentru noi toți, afectând nu doar viața noastră cotidiană, ci și economia mondială. După ce vom trece de această situație, una dintre consecințele acestei perioade extraordinare va fi, fără îndoială, impactul financiar pe termen lung al intervențiilor guvernamentale din întreaga lume. Natura și amploarea inegalabilă a măsurilor fiscale adoptate ca răspuns la COVID-19 subliniază necesitatea unui management financiar public puternic pentru a maximiza eficacitatea imediată a acestor măsuri. Răspunderea publică pentru resursele utilizate în combaterea pandemiei, prin raportarea financiară de înaltă calitate, va fi, de asemenea, esențială pentru ca impactul global al acestora asupra finanțelor sectorului public să fie pe deplin transparent”, a specificat recent Ian Carruthers, președintele IPSASB.