Prioritatea momentului: măsuri proactive la scara întregii economii
Numărul 19, 21-27 mai 2025 » Comentariul ediției
Este de necontestat faptul că în dezbaterea publică actuală tematica economico-socială ocupă loc central prin luări de poziție și pregătirea de decizii care interesează în mod cu totul deosebit întreaga comunitate a businessului și, prin efecte, practic, întreaga populație a țării.
Explicația este simplă: rezultatele înregistrate de la începutul anului au generat preocupări intense, coordonate, pentru contracararea unor procese și fenomene negative, iar una dintre căile esențiale de acțiune, în această conjunctură, constă în identificarea și promovarea experiențelor pozitive. Chiar dacă, pe alocuri, se vorbește despre crize, despre perspective nu tocmai încurajatoare, o serie de statistici oficiale atestă posibilități reale nu numai de evitare a altor reculuri, ci în special de consolidare a rezilienței de la nivelul entităților de bază până la scara întregii economii.
Concetățenii care au urmărit dezbaterile din ultimele zile, cu participarea oficialităților, a unor reprezentanți ai mediului de afaceri și ai sindicatelor, au remarcat că nu factorul emoțional mai tinde să primeze în exprimarea punctelor de vedere, ci analizele la obiect, lucide, ceea ce oferă, incontestabil, temeiuri privind în special capacitatea mediului de afaceri de a face față dificultăților din prezent și din viitorul previzibil.
Se conturează, astfel, o serie de direcții de acțiune care vizează în special reechilibrarea bugetară nu prin mărirea impozitelor și taxelor, ci prin eficientizarea politicii și practicii fiscale. Este vorba, în esență, despre mai buna colectare a veniturilor, simultan cu efectuarea de cheltuieli, fundamentate exclusiv pe autentice criterii științifice. În acest context, a atras atenția și conceptul referitor la lărgirea bazei de impozitare, adică o acțiune tot simultană de stimulare a procesului de creare și de extindere a locurilor de muncă prin activități tot mai profitabile ale întreprinzătorilor de toate categoriile, din entitățile micro, mici, medii și mari, astfel încât să crească numărul contribuabililor în condițiile micșorării impozitelor și taxelor.
Întrucât ne-am referit la experiențe pozitive, notăm succesele celor care au trecut pe o scară mai largă la procesarea produselor agricole, ale companiilor care utilizează cu precădere resurse materiale autohtone, ale prosumatorilor, al firmelor care au fost și sunt capabile să elaboreze și să aplice proiecte fezabile, finanțate din fonduri europene nerambursabile, ale investitorilor din sectoarele de vârf ale progresului științifico-tehnic. Chiar dacă ne rezumăm la efectele acestor măsuri și acțiuni pe plan bugetar, la scară națională, rezultatele din asemenea experiențe permit lărgirea bazei de impozitare.
Firește, cheltuielile din fondurile publice se cer – și ele – regândite, întrucât, fără stabilirea de priorități, apar, din start, surse de risipă, de ineficiență financiară. Bunăoară, dacă investițiile menite să extindă digitalizarea nu duc la optimizarea dimensiunilor și structurilor personalului și la debirocratizare, evident, în astfel de cazuri, avem de-a face cu situații inacceptabile, în primul rând, de ordin financiar.
Luarea în considerare a unor asemenea realități în toată complexitatea și intercondiționarea lor implică – sub aspect managerial – întărirea capacității de adaptare la schimbări, ceea ce presupune nu numai un comportament reactiv, ci, mai ales, proactiv. Or, un astfel de comportament presupune, la rândul lui, o foarte bună cunoaștere a principalelor tendințe care se manifestă pe toate planurile, local, regional, național, european și global.
Desigur, nu totul depinde de factorii interni, de la nivelul de bază până la autoritățile centrale. Contează enorm și conjunctura externă, evoluțiile nu numai economico-sociale, ci și cele geopolitice. Dar, tot experiența a demonstrat că se impune a se acționa, de asemenea, simultan, pentru consolidarea rezilienței și o mai largă deschidere spre lume, inclusiv prin folosirea operativă a noilor oportunități.
Cum se vede, dacă există viziune strategică, se creează și cele mai favorabile condiții pentru adoptarea de decizii tactice, care să diminueze efectele factorilor negativi și să-i amplifice și să-i aprofundeze pe cei pozitivi. De aici, resursele manageriale în stare să determine, cel puțin, depășirea dificultăților actuale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
„Bucharest Tech Week”, o imagine a viitorului pregătită în prezent
BookFest: un milion de cărți și tot atâtea oferte de lectură captivantă
Mărturii de neuitat despre Tudor Arghezi, marele autor al „Cuvintelor potrivite”
București, gazdă a unui spectacol internațional al „sportului minții”
LYNX Festival – imagini ale minunilor naturii, pledoarie în susținerea protecției mediului
20 de săptămâni de regal teatral: Caravana Shakespeare
Pregătirile pentru TIFF 2025 anticipează noi succese ale cinematografiei românești
Pregătirile pentru Festivalul „George Enescu”, premise ale unor concerte memorabile