La început a fost cuvântul...
Din nou despre „date și informații”
Cu toate că din diferite zone ale spațiului public, inclusiv din mediul academico-universitar, vin permanent semnale în legătură cu derapaje mai mici sau mai mari de la regulile scrierii și vorbirii corecte, sub aspect practic, efectele sunt modeste. Astfel, continuă să circule, mai ales în emisiuni de televiziune și radio, formule de genul celei înscrise în titlul notațiilor de față.
Agenda CECCAR
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România: Implicare activă în îmbunătățirea legislației economico-financiare
Președintele CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, s-a aflat recent la Reșița, unde s-a întâlnit cu membrii Filialei Caraș-Severin a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Cu acest prilej, președintele Corpului a acordat un interviu postului local Radio Reșița, în care a expus problemele cu care se confruntă profesioniștii contabili, soluțiile care se impun, precum și evoluția antreprenoriatului prin utilizarea serviciilor oferite de experții contabili și contabilii autorizați.
CECCAR Gorj: Conducerea Corpului, în dialog cu membrii
Președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, și directorul general executiv al Corpului, lect. univ. dr. Florin Dobre, s-au aflat sâmbătă, 4 februarie a.c., la filiala Gorj, unde au avut o întâlnire cu membrii filialei ...
Noii membri ai filialei Gorj au depus jurământul
Noii membri ai Filialei CECCAR Gorj, absolvenți ai examenului de aptitudini – sesiunea noiembrie 2016, s-au angajat prin jurământ că vor respecta legile țării, conduita etică, secretul profesional și că își vor îndeplini cu conștiinciozitate îndatoririle de expert contabil. Aflați la ...
Direct de la sursă
28 februarie, termenul-limită pentru depunerea Declarației 205
Ultima zi a lunii februarie a.c. (28 inclusiv) este data-limită până la care plătitorii de venituri cu regim de reținere la sursă a impozitelor au obligația să depună declarația privind calcularea și reținerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit – Formularul 205 – la organul fiscal competent, pentru veniturile obținute în anul 2016, informează Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Raport asupra inflației, februarie 2017
Săptămâna trecută a fost dat publicității obișnuitul Raport trimestrial asupra inflației, ediția februarie 2017, document elaborat de Banca Națională a României (BNR). În cele ce urmează prezentăm sinteza acestui raport. Rata anuală a inflației IPC s-a menținut relativ stabilă pe parcursul trimestrului IV, rămânând în teritoriu negativ până la finele anului 2016 (-0,54% în luna decembrie, față de -0,57% în septembrie).
Comisia Europeană: Previziunile economice de iarnă
Potrivit celor mai recente previziuni economice, publicate de Comisia Europeană (CE) luni, 13 februarie, în România, creșterea PIB-ului real este printre cele mai rapide din Uniunea Europeană și se estimează că va rămâne astfel în orizontul de prognoză, fiind susținută de relaxarea fiscală și de creșterile salariale. Șomajul a scăzut semnificativ în 2016, iar previziunile arată că va rămâne la un nivel scăzut în perioada următoare.
Perspective și priorități ale Corpului european de solidaritate
Comisia Europeană (CE) intenționează ca în primăvara acestui an să prezinte o propunere legislativă pentru a conferi baza juridică necesară Corpului european de solidaritate. În acest scop, CE a lansat, săptămâna trecută, o consultare publică pentru a defini prioritățile-cheie și pentru a identifica modalitățile de implementare a Corpului european de solidaritate.
Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 Regiunea București-Ilfov, în dezbatere publică până la 22 martie
Primăria Municipiului București a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUB) 2016-2030 pentru Regiunea București-Ilfov. Documentul poate fi consultat pe site-ul Primăriei, la adresa, și la avizierul Primăriei Municipiului București.
Breviar statistic
În anul 2016, produsul intern brut a crescut, comparativ cu anul 2015, cu 4,8%
Produsul intern brut în trimestrul IV 2016 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,3% comparativ cu trimestrul III 2016. Față de același trimestru din anul 2015, produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 4,7% pe seria brută și de 4,8% pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a: revizuirii seriilor brute ale PIB trimestrial (...).
Câștigul salarial mediu nominal net, 2.354 lei în decembrie 2016
În decembrie 2016, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.257 lei, cu 8,4% mai mare decât în luna anterioară, potrivit informațiilor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2.354 lei, în creștere față de luna precedentă cu 182 lei (+8,4%).
Exporturile au crescut cu 5,1% în 2016
În anul 2016, exporturile FOB au însumat 57,385 miliarde de euro (în creștere cu 5,1% față de 2015), iar importurile CIF au însumat 67,342 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a fost anul trecut de 9,956 miliarde de euro, mai mare cu 1,590 miliarde de euro decât cel înregistrat în anul 2015.
Cifra de afaceri din industrie, în termeni nominali, a crescut anul trecut cu 4,7%
În anul 2016, cifra de afaceri din industrie pe total (piața internă și piața externă), în termeni nominali, a crescut cu 4,7% comparativ cu anul 2015, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+5,8%). Industria extractivă a scăzut cu 27%. Pe marile grupe industriale, creșteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de folosință îndelungată (+17,7%), industria bunurilor de capital (+10%), industria bunurilor de uz curent (+6%) și industria bunurilor intermediare (+0,7%).
Conectarea la era digitală
Studiu: Românii, cei mai vulnerabili din UE în privința furnizării datelor personale
Românii care utilizează internetul sunt cei mai vulnerabili din Uniunea Europeană (UE) din punctul de vedere al folosirii datelor personale de către alte entități, în contextul în care doar 15% dintre ei au refuzat anul trecut să-și ofere datele personale pentru a fi folosite în scopuri de publicitate, față de o medie europeană de 80%, potrivit unui studiu publicat de agenția de marketing Perceptum, citat de News.ro.
Kaspersky Lab: Infractorii cibernetici atacă organizații guvernamentale folosind software legitim
Mai mulți infractori cibernetici au lansat în ultimele luni, pe plan global, o serie de atacuri extrem de greu de detectat împotriva unor organizații guvernamentale, bănci și companii telecom folosind software legitim, potrivit unui raport dat publicității de furnizorul rus de soluții de securitate cibernetică Kaspersky Lab, citat de News.ro.
WhatsApp introduce sistemul Two-step verification
Aplicația WhatsApp introduce sistemul de verificare dublă Two-step verification pentru a asigura securitatea conturilor utilizatorilor, potrivit News.ro. Noua facilitate este în curs de instalare pe toate platformele pe care rulează WhatsApp, va fi opțională și va putea fi activată din secțiunea Account a meniului de configurare a aplicației, precizează sursa citată.
Twitter va lansa noi funcții împotriva abuzurilor online
Reprezentanții companiei Twitter au anunțat că vor lansa noi funcții în perioada următoare pentru a limita abuzurile online, informează BBC, citat de News.ro. Funcțiile nou-anunțate se referă la o procedură de identificare a persoanelor care au fost suspendate permanent de pe această rețea și împiedicarea lor să-și creeze alte conturi pe Twitter, precum și la rezultatele unor căutări mai sigure.
O nouă opțiune: Șoferii Uber pot prelua curse în funcție de traseul prestabilit
Începând cu luna aceasta, aplicația de ride sharing Uber are o nouă opțiune, Destinații predefinite, prin care șoferii din București pot prelua curse doar pentru o anumită adresă, potrivit unui anunț al companiei, citat de News.ro. Prin opțiunea amintită, șoferii pot introduce o anumită destinație și vor primi curse doar de la pasagerii care merg în direcția respectivă, atât timp cât nu îi abate de la ruta lor cu mai mult de 1,5 kilometri.
Publicații de specialitate
IFRS BV 2015, cele mai importante norme ale IASB, traduse în limba română
Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015 reprezintă singura ediție oficială tipărită a textului consolidat al normelor autorizate ale IASB emise la 1 ianuarie 2015. Ediția amintită, publicată în două volume, este disponibilă la filialele CECCAR: Partea A (Cadrul general conceptual și dispoziții) cuprinde textul consolidat al Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (IFRS), al Standardelor Internaționale de Contabilitate (IAS) și al Interpretărilor SIC și IFRIC; Partea B cuprinde documentele care însoțesc standardele, cum ar fi exemple ilustrative, îndrumări de implementare, baze pentru concluzii și opinii contrare.
Semnal editorial
Normele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public, ediția 2016, traduse și republicate de CECCAR
În calitatea sa de organism care gestionează profesia contabilă din România, CECCAR se implică permanent în dezvoltarea profesională a membrilor săi, menținând în același timp un parteneriat strâns și constructiv cu toate părțile interesate, în special cu normalizatorul român și cu ...
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită
În vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale și pregătirea tehnică și deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen național, CECCAR asigură accesul pe piața serviciilor contabile și conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialiști care posedă un înalt nivel de competență profesională și conduită etică.
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaților cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, și anume Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat.
Prim-plan decizional
Guvernul a decis înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții
Executivul a adoptat un memorandum privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), care va avea drept scop dezvoltarea și finanțarea proiectelor de investiții rentabile și sustenabile, fiind un mecanism de finanțare care va identifica și materializa oportunități investiționale cu impact în dezvoltarea economică durabilă și crearea de noi locuri de muncă pe termen lung.
Document
Raport privind situația macroeconomică pe anul 2017 și proiecția acesteia pe anii 2018-2020 (III)
Continuăm să publicăm capitole din documentul elaborat de Guvern, prin Ministerul Finanțelor Publice, în vederea fundamentării bugetului general consolidat pentru anul 2017. Execuția bugetului general consolidat pe baza datelor operative de executie pe anul 2016 s-a încheiat cu un deficit de 18,3 miliarde de lei, respectiv 2,41% din PIB.
Comentariul ediției
Calitatea creșterii economice
Nu încape urmă de îndoială că interesul față de publicarea datelor-semnal privind creșterea economică în trimestrul IV și pe întregul an 2016 se află la cote deosebit de înalte. În evoluția produsului intern brut, profesioniștii contabili, toți economiștii au extrem de multe surse de analiză, de evaluare, de anticipare la nivel microeconomic, deoarece cunosc foarte bine țesătura de legături, dimensiunile și profunzimea schimburilor de activități la scară națională și, totodată, influența proceselor de integrare și globalizare pe arii regionale, europene și mondiale.
Eveniment
Spații pentru cultură
Așa cum am mai remarcat în numerele anterioare, periodic, tematica panourilor de pe grilajul din fața Muzeului Municipiului București se schimbă. Bunăoară, la începutul lunii februarie s-a prezentat o scurtă istorie a banilor (monede și bancnote) din diverse perioade ale secolului trecut.
Cariere. Drumul spre performanță
Puterea exemplului stimulează comportamente la nivelul cerințelor profesionale, civice și etice
Interviu cu Simion Ciubotaru, membru al Filialei CECCAR Vaslui: „Sunt, în viață, anumite momente care – aparent neimportante, întâmplătoare – ajung să aibă un rol deosebit în carieră, chiar în propriul destin. Un asemenea moment a fost în 1992, când, după aproape șase ani de vechime în industria antedecembristă (începând ca muncitor necalificat, mecanic și, apoi, inginer mecanic), am văzut un film american în care am aflat de o meserie despre care nu mai auzisem – broker la bursă.”
Programul oficial de internship al Guvernului României se derulează și în 2017
Programul oficial de internship al Guvernului se va derula în această vară în perioada 17 iulie – 18 septembrie 2017 și va avea ca obiectiv implicarea tinerilor performanți în activitățile Guvernului, pentru dobândirea experienței și a cunoștințelor practice. Stagiarii vor fi recrutați la Palatul Victoria, în ministere și în celelalte instituții participante la program.
Help Cont Expert – Premiul „Firme de top ale anului 2016” în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Brașov
Help Cont Expert este o firmă de contabilitate, consultanță financiară și audit care pune pe primul plan ca principii de bază în colaborarea cu clienții săi competența, calitatea, profesionalismul, corectitudinea. Compania și-a început drumul în anul 2000, atunci când inițiatorii săi, un economist și un inginer informatician, au realizat că în domeniul contabilității și consultanței financiare calitatea serviciilor lasă mult de dorit.
Expertiza și auditul afacerilor
Tratamentul fiscal al cheltuielilor de protocol
Referitor la cheltuielile de protocol, în cadrul Codului fiscal actual se prezintă tratamentul fiscal al acestora din punctul de vedere al impozitului pe profit, al impozitului pe veniturile din activități independente și al TVA, fără a exista însă o definiție clară a lor.
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
MobiliseSME: Un program pentru angajații IMM-urilor din Europa
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est informează că proiectul MobiliseSME, finanțat prin programul european Employment and Social Innovation – PROGRESS, 2016-2017, oferă sprijin financiar pentru scurte perioade de training pentru angajații întreprinderilor mici și mijlocii în companii partenere din străinătate.
Piața de capital
Cât costă listarea unei companii la Bursa de Valori București?
După cum se știe, Bursa de Valori București (BVB) reprezintă o punte între antreprenorii în căutarea finanțării pentru afaceri și investitorii care au banii necesari antreprenorilor. Listarea la bursă reprezintă unul dintre cei mai importanți pași din viața unei companii care dorește să obțină capital pentru dezvoltare. În acest context, pentru cei interesați, BVB prezintă, într-un comunicat, lista tarifelor percepute pentru listarea unei companii.
Curier legislativ
20 februarie, termenul de depunere la MFP a situațiilor financiare ale instituțiilor publice pe anul 2016
Instituțiile publice au termen până la 20 februarie pentru a depune situațiile financiare la 31 decembrie 2016 la Ministerul Finanțelor Publice (MFP), potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Ordinul nr. 191/2017, prin care se aprobă Normele metodologice privind întocmirea și depunerea situațiilor financiare ale instituțiilor publice la 31 decembrie 2016, a apărut în Monitorul Oficial nr. 103/06.02.2017.
MFP: O nouă procedură de îndreptare a erorilor din documentele de plată întocmite de contribuabili
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a elaborat o nouă procedură de îndreptare a erorilor din documentele de plată întocmite de debitori referitoare la obligațiile fiscale. Actul normativ prin care se aprobă procedura amintită a fost publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial (OMFP nr. 164/2017, apărut în MO nr. 108/08.02.2017).
ANAF: Au fost modificate declarațiile 010, 015 și 030
Formularele 010, 015 și 030, de înregistrare fiscală a anumitor categorii de contribuabili, au un nou format începând de săptămâna trecută, în urma modificărilor aduse de Ordinul președintelui ANAF nr. 511/2017, publicat în Monitorul Oficial nr. 110/09.02.2017.
Programul Prima Mașină continuă și în acest an
Pentru continuarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, Executivul a aprobat, printr-o hotărâre, completarea Normelor de aplicare aferente acestuia. În acest sens, Guvernul a stabilit plafonul de garanții pentru 2017 la nivelul sumei de 50 de milioane de lei, din diferența neutilizată din plafonul alocat pentru anul anterior.
Noi formulare pentru stabilirea din oficiu a CAS pentru persoanele fizice
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a elaborat recent formularele utilizate de organul fiscal pentru stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale (CAS) datorate de persoanele fizice. Modelul și conținutul acestora au fost aprobate prin Ordinul președintelui ANAF nr. 648/2017, publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial (nr. 114/10.02.2017).
Investiții pentru retehnologizarea industriei de apărare
Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care se completează OUG nr. 51/2015 privind unele măsuri pentru realizarea de investiții la operatorii economici din industria de apărare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
13 medicamente noi pe listele de compensate sau gratuite
Guvernul a aprobat o hotărâre potrivit căreia 13 noi denumiri comune internaționale (DCI) intră pe listele medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, în sistemul public de sănătate. Măsura are scopul să asigure accesul la tratament cu medicamente noi, inovative, pentru cât mai mulți pacienți diagnosticați cu afecțiuni pentru care sunt indicate aceste medicamente.
Fonduri europene
Sprijin financiar pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite. Solicitările pot fi depuse până la 31 martie 2017
Până la 31 martie 2017, deținătorii de terenuri pot accesa Schema de ajutor de stat Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite, aferentă Măsurii 8 Investiții în dezvoltarea zonelor împădurite și îmbunătățirea viabilității pădurilor, submăsura 8.1 Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite din cadrul PNDR 2014-2020, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Proiectul NEPTUNE: Platformă virtuală de colaborare cu mediul de afaceri
Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest a anunțat că organizează, în cadrul proiectului NEPTUNE, în zilele de 22 și 23 februarie a.c., evenimentul online de matchmaking internațional (întâlniri bilaterale B2B) în domeniul industriilor „albastre”, prin intermediul unei platforme virtuale de colaborare.
Roza vânturilor
Ziua Brâncuși – 141 de ani de la nașterea marelui sculptor
Institutul Cultural Român (ICR) va marca împlinirea a 141 de ani de la nașterea sculptorului român Constantin Brâncuși, celebrată la 19 februarie, printr-o serie de manifestări, organizate în perioada următoare atât în țară, cât și în străinătate, informează ICR, printr-un comunicat.
Joi se pun în vânzare biletele pentru Festivalul Enescu 2017
Biletele individuale pentru Festivalul Enescu 2017 se pun în vânzare joi, 16 februarie, începând cu ora 10.00, în rețeaua Eventim, anunță organizatorii festivalului, printr-un comunicat. Biletele vor fi disponibile atât online, pe site-ul Eventim, cât și în magazinele partenere din țară.
Lucrările unor importanți artiști români, expuse la Muzeul Colecțiilor de Artă
Muzeul Colecțiilor de Artă din București găzduiește, până la 30 aprilie, expoziția Pictură românească din colecția Fundației Bonte, ce reunește lucrările unor celebri artiști români, informează un comunicat emis de Institutul Cultural Român (ICR). Proiectul reprezintă inițiativa mai multor instituții, respectiv Muzeul Național de Artă al României (MNAR), Fundația Bonte și ICR, de a prezenta publicului opere importante din patrimoniul cultural românesc.
Eveniment dedicat lui George Orwell, la Cluj
Vineri, 17 februarie, la Librăria Humanitas din Cluj va avea loc un eveniment dedicat volumului Fără un sfanț prin Paris și prin Londra, de George Orwell, apărut de curând la Editura Polirom, informează un comunicat publicat pe site-ul editurii. La evenimentul amintit, programat să înceapă la ora 18.00, vor vorbi despre carte Codruța Simina și Adrian Teleșpan.
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”
Bookfest 2024, încă un pas al editurilor spre armonizarea ofertei cu cererea