La început a fost cuvântul...
Între firesc și nefiresc
Caracterul benefic al dezbaterilor, al schimburilor de opinii, al controverselor este asigurat, între numeroși alți factori, de claritatea expunerilor, de consistența argumentelor și, nu în ultimul rând, de respectarea proprietății noțiunilor cu care se operează. Or, dacă citești într-o publicație fraze de tipul „veniturile salariale brute reprezintă un pur artificiu, dovedindu-și, din plin, inutilitatea”, ce dezbatere – de fond – mai poate avea loc?
Agenda CECCAR
CECCAR București: Mecanismul de plată defalcată a TVA, dezbătut cu reprezentanți ai DGRFP
CECCAR Filiala București, cu sprijinul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) București, a organizat, în zilele de 4 și 5 octombrie, două întâlniri profesionale pe tema OG nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA. Mecanismul privind plata defalcată a TVA, prevăzut de OG nr. 23/2017 a fost tema celor două seminare care au reunit peste patru sute de profesioniști contabili, membri ai filialei București.
CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce” – Adaptabilitate, divergențe și perspective în contabilitatea și fiscalitatea contemporană
Peste 150 de experți contabili și contabili autorizați din întreaga țară, membri ai CECCAR, cadre universitare și reprezentanți ai autorităților locale s-au reunit, în perioada 29 septembrie – 1 octombrie, la Moneasa, cu prilejul celei de-a XV-a ediții a Simpozionului „Pavel Ciuce”, ...
CECCAR Constanța: Dezbateri cu profesioniștii contabili
Filiala Constanța a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a organizat, recent, o dezbatere dedicată noutăților legislative din domeniul fiscal. Reprezentanți ai Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Galați au participat la întrunire, alături de experți contabili și contabili autorizați membri ai filialei.
CECCAR Dolj: Seminar cu specialiști ai DGRFP Craiova
Experți contabili și contabili autorizați din județul Dolj au participat, luni, 2 octombrie a.c., la o întâlnire profesională cu reprezentanți ai Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, organizată de filiala Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. OG nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA a fost tema seminarului desfășurat la sediul CECCAR Filiala Dolj, fiind prezentate informații cu privire la aplicarea prevederilor actului normativ.
CECCAR Ialomița: Calculul și decontarea concediilor medicale
Filiala Ialomița a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a avut, recent, o întrevedere cu reprezentanți ai Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CAS) pe tema noutăților legislative din domeniu. Mihai Geantă, președintele CAS Ialomița, și Gheorghe Bălănescu, consilier, au discutat cu Dumitru Moldoveanu, președintele filialei, Mihaela Cosma, director executiv, și alți reprezentanți ai CECCAR Ialomița cu privire la modificările legislative cu impact asupra concediilor medicale, modalitatea și perioada de decontare a acestora.
Direct de la sursă
IFAC: Transformarea provocărilor în oportunități: concurența
IFAC a publicat, recent, articolul Transformarea provocărilor în oportunități: concurența, bazat pe rezultatele Chestionarului global pentru PMM-uri realizat la finalul anului 2016. Articolul se înscrie în seria publicațiilor care folosesc rezultatele cercetării menționate pentru a oferi informații, idei și sfaturi care să ajute practicile mici și mijlocii să gestioneze provocările cu care se confruntă.
ANAF propune o reformă a administrației fiscale până la finalul acestui an
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) informează, într-un comunicat, că va supune aprobării, până la sfârșitul anului 2017, un set de măsuri fiscale și administrative ce „vor transforma instituția într-o administrație fiscală și vamală modernă, eficientă și inovatoare, care va oferi servicii de înaltă calitate, prin implementarea unor procese simple și transparente, care să ușureze conformarea voluntară”.
Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
În ședința din luna octombrie a.c., Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a hotărât următoarele: menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an; gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar; îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/– 1,25 puncte procentuale de la +/– 1,5 puncte procentuale. Astfel, începând cu 4 octombrie a.c., rata dobânzii pentru facilitatea de depozit crește la 0,5%, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se reduce la 3%.
Ministrul Culturii intenționează să înceapă manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri la 26 noiembrie a.c.
Ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, a declarat într-o conferință de presă că intenționează ca manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri să înceapă oficial la 26 noiembrie, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București (TNB), informează News.ro. El a precizat că au fost înregistrate peste 2.170 de proiecte care urmează să fie selectate și propuse Guvernului spre finanțare.
Ministerul Economiei: Fondul Polonez de Dezvoltare, posibil model pentru Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții românesc
Fondul Polonez de Dezvoltare (FPR) poate fi un model de bune practici și un sistem de referință pentru structurarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții românesc. Aceasta este una dintre concluziile discuțiilor dintre ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, și președintele Fondului Polonez de Dezvoltare, Paweł Borys.
Sistemul RO-ALERT va transmite mesaje de avertizare în timp real, prin telefonul mobil
Sistemul de avertizare a populației în situații de urgență RO-ALERT va fi implementat pe teritoriul României în scopul prevenirii pierderii de vieți omenești ca urmare a fenomenelor meteorologice și hidrologice periculoase, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern. Prin sistemul RO-ALERT vor fi transmise populației mesaje de avertizare în timp real, prin intermediul tehnologiilor moderne din domeniul comunicațiilor și tehnologiei informațiilor.
Ministerul Sănătății va demara cinci programe naționale de screening, cu finanțare europeană nerambursabilă
România va beneficia, în urma accesării fondurilor nerambursabile, de peste 191 de milioane de euro pentru implementarea de programe de depistare precoce (screening) a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B, C și D, pentru screening prenatal, precum și pentru formarea personalului medical din domeniile prioritare de sănătate.
Progrese în consolidarea Pilonului european al drepturilor sociale
Comisia Europeană (CE) a început o nouă serie de dialoguri cu sindicatele și cu patronatele la nivelul UE, referitor la modul în care se pot moderniza normele privind contractele de muncă pentru ca aceste documente să devină mai previzibile și echitabile pentru toate tipurile de lucrători.
Parchet European pentru combaterea fraudei cu fonduri europene
Parlamentul European (PE) a aprobat crearea unui Parchet European pentru combaterea fraudei cu fonduri europene, instituție care îi va investiga și urmări penal pe cei care vor comite infracțiuni ce prejudiciază bugetul UE. În prezent, doar autoritățile naționale pot investiga și urmări penal fraudele din bugetul UE, cum ar fi utilizarea intenționat greșită a fondurilor structurale UE sau frauda transfrontalieră cu TVA, jurisdicția lor terminându-se la granițe.
Breviar statistic
BNR: Fluxul net de investiții străine directe în anul 2016 – 4,517 miliarde euro
Banca Națională a României (BNR), în colaborare cu Institutul Național de Statistică (INS), a realizat cercetarea statistică privind investițiile străine directe (ISD). Obiectivul principal al acestui demers a fost determinarea soldului ISD în România la 31 decembrie 2016 și a fluxurilor (mișcărilor) ISD în cursul exercițiului financiar 2016, în întreprinderile investiție străină directă rezidente.
Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) – 36,959 miliarde euro la 30 septembrie 2017
La 30 septembrie 2017, rezervele valutare la Banca Națională a României (BNR) se situau la nivelul de 33,320 miliarde euro, față de 34,955 miliarde euro la 31 august 2017, potrivit informațiilor publicate de BNR. În cursul lunii au avut loc următoarele operațiuni: intrări de 965 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor ...
Veniturile totale medii ale unei gospodării – 3.329 lei pe lună, iar cheltuielile – 2.797 lei, în T2
Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul II 2017, în termeni nominali, 3.329 lei pe gospodărie și 1.264 lei pe persoană, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Cheltuielile totale ale populației au fost, în același interval, în medie, de 2.797 lei lunar pe gospodărie (1.062 lei pe persoană) și au reprezentat 84% din nivelul veniturilor totale.
În anul 2016, 65,2% din populația rezidentă a României era conectată la sistemul public de alimentare cu apă
Populația deservită de sistemul public de alimentare cu apă a fost, anul trecut, de 12.853.110 persoane (cu 218.691 mai mult decât în 2015) și a reprezentat 65,2% din populația rezidentă a României, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). În mediul urban s-au înregistrat 10.040.392 persoane conectate la sistemul public de alimentare cu apă, reprezentând 94,9% din populația rezidentă urbană, iar în mediul rural 2.812.718 persoane, reprezentând 30,8% din populația rezidentă rurală a țării.
Conectarea la era digitală
15 ani de reglementare a sectorului telecom din România
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a marcat împlinirea a 15 ani de la înființare printr-o nouă ediție a conferinței internaționale intitulate Reglementare 360⁰ – de la cuvânt la terabyte, în 15 ani. Cu această ocazie, Adrian Diță, președintele ANCOM, a făcut o retrospectivă a efectelor pe care reglementările Autorității le-au avut asupra pieței din România, care a ajuns astăzi să fie una dintre cele mai competitive din Europa.
Accesarea contului de Facebook s-ar putea face prin scanare facială
Facebook testează în prezent o funcție care le va permite utilizatorilor să-și probeze identitatea prin scanarea trăsăturilor faciale, informează News.ro. Conform celor de la Facebook, scanarea facială va fi folosită pentru confirmarea identității celor care și-au pierdut accesul la propriul cont – fie și-au uitat datele de logare, fie le-a fost spart contul și schimbată parola.
Roza vânturilor
Muzeul Național de Artă al României a lansat Muzeul mobil
Muzeul Național de Artă al României (MNAR) a lansat, cu ocazia Zilei Internaționale a Educației, Muzeul mobil, un proiect care își propune deschiderea și facilitarea accesului la artă pentru copiii cu vârste între 6 și 12 ani, proveniți din medii dezavantajate din punct de vedere geografic, economic și social.
Comentariul ediției
Credite „dezmorțite”
Publicarea datelor referitoare la indicatorii monetari pe primele opt luni din anul în curs a fost așteptată cu mult interes, atât la nivelul persoanelor fizice, cât și al companiilor. Deoarece, în cele mai recente luări de poziție publice ale reprezentanților BNR și ai principalelor bănci comerciale, s-au acumulat mai multe semnale pe tema creditării, toți cei preocupați de „mersul banilor” în economie au dorit să afle cum s-au confirmat tendințele în materie de creditare pe o perioadă semnificativă din 2017.
Eveniment
Clipa care devine istorie trăită
La intervale aproximativ egale, Muzeul Municipiului București le oferă trecătorilor câte o nouă expoziție de tip stradal. Imagini fotografice, desene, picturi, afișe cu titluri și teme adecvate acoperă – pe câteva zeci de metri – grilajul inconfundabilului Palat Șuțu de la capătul Bulevardului I.C. Brătianu, colț cu Piața Universității.
Cariere. Drumul spre performanță
„De la nivelul firmelor la cel al județului, implicarea profesioniștilor contabili în procesul dezvoltării economico-sociale este vitală”
Interviu cu ec. Grigore Marian, membru în Consiliul Filialei CECCAR Giurgiu: „Etapele unei cariere profesionale diferă, desigur, de la o persoană la alta. În ceea ce mă privește, după terminarea liceului cu profil economic, provocarea principală a constat în angajarea în calitate de contabil într-o firmă cu activitate de construcții, specifică zonei din care provin.”
Expertiza și auditul afacerilor
Cheltuielile cu deductibilitate limitată la calculul impozitului pe profit
În cadrul acestui articol vom realiza o trecere în revistă a cheltuielilor cu deductibilitate limitată la calculul impozitului pe profit. Vom supune atenției cele mai importante categorii de astfel de cheltuieli, respectiv cheltuielile de protocol, cele sociale, scăzămintele, perisabilitățile, pierderile rezultate din manipulare/depozitare, pierderile tehnologice cuprinse în norma de consum proprie, cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice, cheltuielile cu provizioane/ajustări pentru depreciere și rezerve, cele cu dobânzile și diferențele de curs valutar și cheltuielile cu amortizarea, prezentând și câteva exemple ilustrative.
Fiscalitatea și contabilitatea divizării parțiale a societăților (I)
Scopul articolului de față este acela de a reda principalele aspecte fiscale și contabile cu privire la divizarea parțială, una dintre operațiunile de reorganizare la care poate fi supusă o societate pe parcursul duratei sale de viață. Aspectele contabile prezentate, care au în vedere prevederile Normelor metodologice privind reflectarea în contabilitate a principalelor operațiuni de fuziune, divizare, dizolvare și lichidare a societăților, precum și de retragere sau excludere a unor asociați din cadrul societăților, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 897/2015, vizează doar entitățile care aplică Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare.
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
CNIPMMR dorește ca susținerea antreprenoriatului și a competitivității IMM-urilor să facă parte din prioritățile Președinției române a Consiliului UE
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a propus ca prioritățile Președinției României la Consiliul UE (care se va exercita în primul semestru al anului 2019) să includă susținerea antreprenoriatului și a competitivității IMM-urilor: trecerea de la etapa Gândiți mai întâi la scară mică (Think small first) la Acționați mai întâi la scară mică (Act small first).
Curier legislativ
Proiect: Actualizarea Normelor metodologice de aplicare a ordonanței privind utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale
Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale ar putea fi actualizate, potrivit unui proiect legislativ pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Proiectul de hotărâre vizează corelarea normelor de aplicare a OUG nr. 28/1999 cu prevederile ordonanței, având în vedere modificările pe care le-a suferit actul normativ, se menționează în nota de fundamentare ce însoțește propunerea legislativă.
Proiect MFP: Modificarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare și completare a Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aprobate prin OMFP nr. 2.844/2016. Potrivit MFP, inițierea proiectului normativ este determinată de ultimele modificări intervenite în ceea ce privește Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) referitoare la tratamentul contabil al veniturilor – aspect prevăzut de IFRS 15 Venituri din contractele cu clienții, și la instrumentele financiare – elemente reglementate de IFRS 9 Instrumente financiare, cele două standarde urmând să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018.
Legea nr. 196/2017: Modificări aduse Codului fiscal
De la 1 ianuarie 2018, terenurile amplasate în intravilan, înregistrate în registrul agricol la altă categorie de folosință decât cea de terenuri cu construcții, în suprafață de până la 400 m², vor fi eliminate de la impozitare, potrivit Legii nr. 196/2017, ce aduce modificări Codului fiscal. Actul normativ vizează art. 465 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, referitor la calculul impozitului/taxei pe teren.
ANAF: Criterii de evaluare a riscului fiscal
Procedurile fiscale privind înregistrarea/anularea înregistrării în scopuri de TVA au fost actualizate recent, printr-un act normativ emis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Ordinul președintelui ANAF nr. 2.856/2017, publicat în Monitorul Oficial nr. 780 din 3 octombrie a.c., stabilește, printre altele, criteriile pentru evaluarea riscului fiscal în cazul înregistrării și anulării înregistrării în scopuri de TVA, precum și procedura aferentă.
Completări privind procedurile de înregistrare sau modificare a domiciliului fiscal
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a completat, printr-un act normativ, procedurile de înregistrare/modificare a domiciliului fiscal, în contextul modificărilor recente aduse Codului de procedură fiscală. Ordinul președintelui ANAF nr. 2.853/2017 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 783 din 3 octombrie a.c. și vizează Ordinul nr. 3.845/2015, prin care au fost aprobate procedurile de înregistrare/modificare a domiciliului fiscal, precum și modelul și conținutul unor formulare.
Sprijin financiar acordat producătorilor din sectorul fructelor și legumelor
Executivul a aprobat o hotărâre privind acordarea de ajutor financiar organizațiilor de producători și altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor și legumelor. Actul normativ creează cadrul legal pentru acordarea de ajutor financiar organizațiilor de producători și altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor și legumelor, care se asigură din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), ca urmare a modificării legislației UE în sectorul fructelor și legumelor.
Fonduri mai mari acordate agricultorilor pentru achiziționarea motorinei
Fondurile alocate sprijinului de care beneficiază, în acest an, agricultorii pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură au fost majorate cu 87,5 milioane de lei. Acest sprijin constă în aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei utilizate la efectuarea lucrărilor mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare.
A fost adoptat Regulamentul de valorificare a lemnului din pădurile statului
La propunerea Ministerului Apelor și Pădurilor, Executivul a adoptat o hotărâre pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică. Aceasta reglementează câteva aspecte esențiale în ceea ce privește valorificarea masei lemnoase din fondul forestier aflat în proprietatea publică a statului român.
Demersuri pentru reducerea deșeurilor de ambalaje
Executivul a aprobat un proiect de lege vizând modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, transpunând, în acest mod, o serie de reglementări europene în domeniu. Astfel, pungile de transport din plastic subțire (sub 50 de microni) și foarte subțire (sub 15 microni) cu mâner vor fi interzise atât la introducerea pe piața națională, cât și la comercializare.
Monitorizarea depozitelor de deșeuri, inclusă în atribuțiile poliției locale
Atribuțiile poliției locale în domeniul protecției mediului vor include și monitorizarea depozitelor de deșeuri, în scopul prevenirii declanșării unor incendii cu consecințe grave pentru viața oamenilor, mediu și bunuri materiale. Măsura a fost aprobată de Guvern, printr-o ordonanță de urgență care completează art. 9 din Legea poliției locale nr. 155/2010.
Lumea în care trăim
Sondaj Eurobarometru Flash: Prima vară fără tarife de roaming. Majoritatea românilor conștientizează avantajele noilor norme
Românii, în marea lor majoritate (63%), sunt conștienți că tarifele de roaming au fost eliminate în UE, iar 85% dintre ei apreciază că ei personal sau familia și prietenii lor vor beneficia de pe urma acestei măsuri. 60% dintre respondenți și-au restricționat utilizarea telefonului când au călătorit în străinătate înainte de 15 iunie, acest procentaj scăzând până la 57% după această dată.
Raport EY: Volumul listărilor publice inițiale de la nivel global, derulate până în septembrie 2017, a depășit volumul total înregistrat în 2016
Volumul listărilor publice inițiale de la nivel global, derulate până în septembrie 2017, a depășit volumul total înregistrat în 2016. În perioada ianuarie-septembrie 2017, cele 1.156 de listări au atras un capital în valoare de 126,9 miliarde dolari, marcând o creștere de 59% a numărului de IPO-uri și de 55% a veniturilor, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor publicate în cel mai nou raport EY, Global IPO Trends: Q3 2017.
Studiu E.ON: Românii sunt cei mai optimiști europeni în privința viitorului mașinilor electrice
Aproape jumătate dintre europeni sunt convinși că în următorii 10 ani vor fi în circulație mai multe mașini electrice decât autovehicule echipate cu motoare convenționale, relevă un studiu realizat de E.ON în opt țări de pe continentul nostru. Potrivit cercetării, europenii care se dovedesc a fi cei mai încrezători sub acest aspect sunt românii, 68% dintre cei chestionați anticipând că vehiculele electrice vor fi în topul preferințelor de cumpărare în următorul deceniu.
România trebuie să adopte toate hărțile acustice și planurile de acțiune privind zgomotul ambiental
Comisia Europeană (CE) a solicitat României (precum și altor trei state – Cipru, Germania și Slovenia) să respecte dispozițiile esențiale ale Directivei privind zgomotul (Directiva 2002/49/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind evaluarea și gestiunea zgomotului ambiental). Zgomotul ambiental provocat de traficul rutier, feroviar și aeroportuar este a doua cauză de deces prematur, după poluarea atmosferică.
O mai bună protecție a drepturilor călătorilor cu transportul feroviar în UE
Comisia Europeană (CE) actualizează normele europene privind drepturile călătorilor din transportul feroviar pentru a-i proteja mai bine pe aceștia în caz de întârziere, anulare sau discriminare. „Călătorii din transportul feroviar ar trebui să fie pe deplin protejați, indiferent de destinația lor în UE. De asemenea, Comisia urmărește garantarea informării adecvate a călătorilor...
Semnal editorial
Normele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public, ediția 2016, traduse și republicate de CECCAR
În calitatea sa de organism care gestionează profesia contabilă din România, CECCAR se implică permanent în dezvoltarea profesională a membrilor săi, menținând în același timp un parteneriat strâns și constructiv cu toate părțile interesate, în special cu normalizatorul român și cu ...
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”
Bookfest 2024, încă un pas al editurilor spre armonizarea ofertei cu cererea