Conferința Națională a CECCAR

Conferința națională a CECCAR. Prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, reales în funcția de președinte al Consiliului Superior al CECCAR, cu 93% din voturile valabil exprimate

Conferinţa naţională a CECCAR. Prof. univ. dr. Robert Aurelian Şova, reales în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al CECCAR, cu 93% din voturile valabil exprimate

Profesionişti contabili, reprezentanţi ai conducerii filialelor şi ai conducerii centrale s-au reunit, la 8 aprilie a.c., la Bucureşti, cu ocazia Conferinţei Naţionale a CECCAR. Lucrările Conferinţei, desfăşurate conform reglementărilor în vigoare, au fost structurate în 19 puncte înscrise pe ordinea de zi referitoare la activitatea desfăşurată de CECCAR în 2016, precum şi la obiectivele prevăzute pentru anul în curs.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Agenda CECCAR

CECCAR Argeș:  Diplomă jubiliară de onoare pentru sprijinul acordat dezvoltării învățământului superior economic în cadrul Universității din Pitești

CECCAR Argeş:  Diplomă jubiliară de onoare pentru sprijinul acordat dezvoltării învăţământului superior economic în cadrul Universităţii din Piteşti

Preşedintele Filialei CECCAR Argeş, Daniel Matei, şi directorul executiv, Marilena Pîrvulescu, au participat, la 31 martie a.c., la ediţia a V-a a evenimentului Ziua Porţilor Deschise la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Drept, organizat anual de Universitatea din Piteşti în scopul diseminării de informaţii referitoare la valorile şi rezultatele facultăţii.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Direct de la sursă

Strategia pentru 2017-2021 a Consiliului pentru Standarde Internaționale de Educație Contabilă

Strategia pentru 2017-2021 a Consiliului pentru Standarde Internaţionale de Educaţie Contabilă

Consiliul pentru Standarde Internaţionale de Educaţie Contabilă (IAESB), unul dintre consiliile independente de pe lângă IFAC, este responsabil cu elaborarea standardelor de educaţie, a îndrumărilor şi a documentelor de informare folosite de organismele membre, inclusiv de CECCAR în România, la elaborarea strategiei şi programei de formare a profesioniştilor contabili.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

BNR menține rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an

BNR menţine rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât, în şedinţa din luna aprilie, următoarele: menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an; gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar; păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Oportunități de carieră: PwC România recrutează minimum 120 de tineri absolvenți și masteranzi

Oportunităţi de carieră: PwC România recrutează minimum 120 de tineri absolvenţi şi masteranzi

PwC România a anunţat derularea unei campanii de recrutare de consultanţi juniori şi interni pentru departamentele de audit şi consultanţă fiscală. În urma acestui proces, care se va desfăşura până în luna mai 2017, cel puţin 120 de proaspăt absolvenţi şi masteranzi vor fi angajaţi în cadrul firmei. „La PwC le oferim angajaţilor noştri oportunităţi de carieră excepţionale şi posibilităţi de dezvoltare personală continuă, nu simple slujbe.”

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

BIRD va finanța cu 60 de milioane de euro îmbunătățirea serviciilor judiciare din România

BIRD va finanţa cu 60 de milioane de euro îmbunătăţirea serviciilor judiciare din România

România va contracta de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) un împrumut în valoare de 60 de milioane de euro pentru finanţarea Proiectului de îmbunătăţire a serviciilor judiciare, potrivit proiectului de lege pentru ratificarea acestui acord, adoptat de Guvern. Costul total estimat al proiectului este de 65 de milioane de euro, din care 60 de milioane de euro din împrumutul BIRD şi 5 milioane de euro contribuţia părţii române, prin bugetul Ministerului Justiţiei.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Politica de coeziune sprijină regiunile cu venituri mici

Politica de coeziune sprijină regiunile cu venituri mici

Într-un raport publicat la 11 aprilie a.c., referitor la regiunile din UE care sunt rămase în urmă în ceea ce priveşte creşterea sau bogăţia, Comisia Europeană (CE) a identificat modalităţi clare de sprijinire a strategiilor de creştere regională, cu ajutorul fondurilor UE. Raportul evaluează factorii care sprijină sau frânează competitivitatea acestor regiuni şi motivele pentru care acestea nu au ajuns încă la nivelurile de creştere şi venituri preconizate pentru UE.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Primăriile primesc bani de la ANCPI pentru lucrări de cadastru general

Primăriile primesc bani de la ANCPI pentru lucrări de cadastru general

Primăriile care doresc să demareze lucrări de cadastru general primesc, şi în acest an, bani de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin oficiile teritoriale de profil (OCPI). În acest sens, ANCPI a trimis către oficiile teritoriale bugetul aprobat pentru finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Chirii mai mici pentru tinerii care închiriază locuințe ANL

Chirii mai mici pentru tinerii care închiriază locuinţe ANL

Chiriile datorate de persoanele cu venituri reduse care beneficiază de locuinţe ANL vor fi diminuate şi vor fi calculate după noi criterii, raportate la venitul realizat pe membru de familie, potrivit unei ordonanţe adoptate de Guvern, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Brexit: Parlamentul European a adoptat condiții-cheie pentru a aproba Acordul de ieșire a Marii Britanii din UE

Brexit: Parlamentul European a adoptat condiţii-cheie pentru a aproba Acordul de ieşire a Marii Britanii din UE

Parlamentul European (PE) a adoptat, cu o largă majoritate, o rezoluţie în care sunt prezentate oficial principiile şi condiţiile-cheie ale PE pentru a aproba acordul de retragere din UE a Marii Britanii. Un astfel de acord la sfârşitul negocierilor va avea nevoie de aprobarea Legislativului european.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Piața de capital

Demers inedit pentru creșterea gradului de educație financiară: Instituirea Zilei Naționale a Investițiilor

Demers inedit pentru creşterea gradului de educaţie financiară: Instituirea Zilei Naţionale a Investiţiilor

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a lansat, în premieră, o iniţiativă prin care românii vor putea să susţină instituirea Zilei Naţionale a Investiţiilor prin semnarea unei petiţii online pe www.primainvestitie.ro, parte a unui amplu proiect naţional demarat pentru creşterea gradului de educaţie financiară.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Fonduri europene

Au fost lansate Ghidul Solicitantului Înregistrarea la Serviciul Public de Ocupare a tinerilor NEETs inactivi și apelul de proiecte de tip non-competitiv, cu termen-limită de depunere

Au fost lansate Ghidul Solicitantului Înregistrarea la Serviciul Public de Ocupare a tinerilor NEETs inactivi şi apelul de proiecte de tip non-competitiv, cu termen-limită de depunere

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, prin Direcţia Generală Program Capital Uman, a lansat Ghidul Solicitantului – Condiţii specifice de accesare a fondurilor Înregistrarea la Serviciul Public de Ocupare a tinerilor NEETs inactivi şi apelul de proiecte de tip non-competitiv, cu termen-limită de depunere, aferent acestui Ghid.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

4,1 milioane de euro pentru combaterea sărăciei și a excluziunii sociale în orașe

4,1 milioane de euro pentru combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale în oraşe

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, a redeschis două apeluri de proiecte corespunzătoare Ghidurilor de finanţare Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală (SDL) – oraşe/municipii cu populaţie de peste 20.000 locuitori.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Conectarea la era digitală

Din 15 iunie, fără plată pentru roaming în UE

Din 15 iunie, fără plată pentru roaming în UE

Ultimul pas către eliminarea tarifelor de roaming pe teritoriul Uniunii Europene a fost făcut joi, 6 aprilie a.c., când reprezentanţii Parlamentului European, ai Consiliului şi ai Comisiei au convenit cu privire la modalităţile de reglementare a pieţelor angro de roaming. Astfel, negociatorii părţilor au convenit ca plafoanele pentru tarifele de roaming să fie limitate la 3,2 eurocenţi/minut pentru apelurile vocale şi 1 eurocent/SMS, începând cu 15 iunie a.c.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

ANCOM: România va urma trendul anticipat la nivel european în privința traficului de date mobile

ANCOM: România va urma trendul anticipat la nivel european în privinţa traficului de date mobile

„Prin intermediul celor 19 milioane de conexiuni de internet fix şi mobil în bandă largă din România, utilizatorii au generat în primele şase luni ale anului trecut un trafic de aproape 2,7 milioane TB. Deşi tot mai multe persoane utilizează mobilul sau tableta pentru a accesa internetul, traficul pe aceste echipamente reprezintă doar 3% din total.”

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

CE ia măsuri împotriva site-urilor de rezervări de călătorie înșelătoare

CE ia măsuri împotriva site-urilor de rezervări de călătorie înşelătoare

Comisia Europeană (CE) a constatat, în urma unei anchete demarate în octombrie 2016, că nu mai puţin de 235 din 352 de site-uri de comparare a preţurilor şi de rezervări de călătorie, deci 75% dintre ele, adaugă elemente suplimentare de preţ într-o etapă ulterioară a procesului de rezervare, fără informarea clară a consumatorilor, sau pretind preţurile promoţionale care nu corespund niciunui serviciu disponibil.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Publicații de specialitate

IFRS BV 2015, cele mai importante norme ale IASB, traduse în limba română

IFRS BV 2015, cele mai importante norme ale IASB, traduse în limba română

Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) 2015 reprezintă singura ediţie oficială tipărită a textului consolidat al normelor autorizate ale IASB emise la 1 ianuarie 2015. Ediţia amintită, publicată în două volume, este disponibilă la filialele CECCAR: Partea A (Cadrul general conceptual şi dispoziţii) cuprinde textul consolidat al Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), al Standardelor Internaţionale de Contabilitate (IAS) şi al Interpretărilor SIC şi IFRIC; Partea B cuprinde documentele care însoţesc standardele, cum ar fi exemple ilustrative, îndrumări de implementare, baze pentru concluzii şi opinii contrare.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Semnal editorial

Normele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public, ediția 2016, traduse și republicate de CECCAR

Normele Internaţionale de Contabilitate pentru Sectorul Public, ediţia 2016, traduse şi republicate de CECCAR

În calitatea sa de organism care gestionează profesia contabilă din România, CECCAR se implică permanent în dezvoltarea profesională a membrilor săi, menţinând în acelaşi timp un parteneriat strâns şi constructiv cu toate părţile interesate, în special cu normalizatorul român şi cu ...

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită

Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de aptitudini pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat – Ediţia a IV-a, revizuită şi adăugită

În vederea obţinerii calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale şi pregătirea tehnică şi deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen naţional, CECCAR asigură accesul pe piaţa serviciilor contabile şi conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialişti care posedă un înalt nivel de competenţă profesională şi conduită etică.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită

Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat – Ediţia a V-a, revizuită

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obţinerii calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaţilor cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, şi anume Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Prim-plan decizional

CECCAR: Legea prevenției, în sprijinul mediului de afaceri

CECCAR: Legea prevenţiei, în sprijinul mediului de afaceri

Proiectul legii prevenţiei, lansat de curând în dezbatere publică de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat,  presupune prevenirea de la aplicarea automată a sancţiunilor pentru faptele care constituie contravenţii, prin întocmirea unui plan de remediere/conformare, astfel încât contribuabilul să beneficieze de un termen în care să aibă posibilitatea să corecteze neregulile constatate şi să se conformeze dispoziţiilor legale.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Comentariul ediției

Turațiile „motoarelor” economiei românești și percepția lor externă

Turaţiile „motoarelor” economiei româneşti şi percepţia lor externă

Teodor Brateş

Publicarea celei de-a doua variante a datelor provizorii referitoare la dinamica produsului intern brut în 2016 a fost urmată de o serie de analize care prezintă cel mai mare interes şi pentru profesioniştii contabili. Se ştie că, la interval de un trimestru, datele care privesc creşterea economică sunt reexaminate în funcţie de sporirea volumului de informaţii.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Cariere. Drumul spre performanță

Potențialul individual este totdeauna valorificat superior în echipă, prin unitate și solidaritate

Potenţialul individual este totdeauna valorificat superior în echipă, prin unitate şi solidaritate

Interviu cu ec. Radu Mihai Faghiean, preşedinte al Filialei CECCAR Bacău în mandatul 2018-2022, în prezent vicepreşedinte al filialei: „Înainte de a vă răspunde, doresc să vă mulţumesc pentru posibilitatea de a-mi expune punctele de vedere într-o revistă de specialitate de calibrul CECCAR Business Magazine. În ceea ce priveşte propria carieră, apreciez că a început odată cu înscrierea mea, în 1990, la cursurile Grupului Şcolar Economic Administrativ şi de Servicii – fostul liceu economic, actualul Colegiu Economic «Ion Ghica» din Bacău.”

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

ASTEFIN SOLUTIONS – Premiul „Firme de top ale anului 2016” în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Satu Mare

ASTEFIN SOLUTIONS – Premiul „Firme de top ale anului 2016” în Topul local al celor mai bune societăţi membre CECCAR, filiala Satu Mare

ASTEFIN SOLUTIONS SRL este o companie de consultanţă în domeniile contabil, financiar şi software, care îşi sprijină clienţii pentru a lua decizii pe baza unor informaţii corecte şi pentru a cunoaşte riscurile asociate afacerii lor. Echipa sa este reprezentată de profesionişti dedicaţi meseriei pe care o practică, cu pregătire şi experienţă în domenii diverse: finanţe, contabilitate, bănci, management şi consultanţă în implementarea sistemelor de planificare a resurselor întreprinderii (ERP).

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Expertiza și auditul afacerilor

Principalele aspecte legate de întocmirea și depunerea situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile anuale pentru exercițiul financiar 2016

Principalele aspecte legate de întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a raportărilor contabile anuale pentru exerciţiul financiar 2016

Adriana Florina Popa

Exerciţiul financiar reprezintă perioada pentru care trebuie întocmite situaţiile financiare anuale de către entităţile prevăzute de Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi de regulă coincide cu anul calendaristic. Baza legală pentru închiderea anului financiar 2016 este Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 166/2017 privind principalele aspecte legate de întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, precum şi pentru modificarea şi completarea unor reglementări contabile, intrat în vigoare la data de 31 ianuarie 2017.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor

Proiecte românești finanțate prin Instrumentul pentru IMM-uri

Proiecte româneşti finanţate prin Instrumentul pentru IMM-uri

Două companii din România, Indeco Soft SRL (Baia Mare) şi SC Vitality Media SRL (Bucureşti), fac parte dintre cele 184 de IMM-uri selectate pentru finanţare prin instrumentul dedicat din cadrul programului Orizont 2020, a anunţat Reprezentanţa Comisiei Europene în România. În total, 178 de proiecte vor primi câte 50.000 euro pentru finanţarea de studii de fezabilitate aferente introducerii unor produse inovatoare pe piaţă.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Curier legislativ

Se modifică Formularul 014 Notificare privind modificarea anului fiscal

Se modifică Formularul 014 Notificare privind modificarea anului fiscal

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) modifică Formularul 014 Notificare privind modificarea anului fiscal, precum şi instrucţiunile de completare a acestuia. Potrivit ANAF, modificările au fost determinate de prevederile OUG nr. 84/2016 referitoare la Codul fiscal. Astfel, aşa cum am amintit într-un articol publicat recent la rubrica Telex, potrivit art. 16 alin. (1) al Codului fiscal, anul fiscal este anul calendaristic.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Noi prevederi pentru corectarea erorilor din situațiile financiare anuale

Noi prevederi pentru corectarea erorilor din situaţiile financiare anuale

Procedura de corectare a erorilor cuprinse în situaţiile financiare anuale şi raportările contabile anuale depuse de operatorii economici şi persoanele juridice fără scop patrimonial a fost modificată de Ministerul Finanţelor Publice, printr-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 543/2017, publicat în Monitorul Oficial nr. 243/07.04.2017, prelungeşte termenul de corectare a erorilor din situaţiile financiare anuale şi raportările contabile anuale pentru anumite categorii de erori şi elimină, totodată, termenul-limită pentru altele prevăzute de OMFP nr. 450/2016.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

ASF: Modificări aduse reglementărilor contabile aplicabile societăților de asigurare/reasigurare

ASF: Modificări aduse reglementărilor contabile aplicabile societăţilor de asigurare/reasigurare

Reglementările contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate ale entităţilor care desfăşoară activitate de asigurare şi/sau reasigurare au fost modificate recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Norma ASF nr. 6/2017 pentru modificarea şi completarea reglementărilor amintite, publicată în Monitorul Oficial nr. 245/10.04.2017, vizează clarificarea unor dispoziţii, şi anume cele referitoare la reevaluarea plasamentelor.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Proceduri mai simple pentru transformarea societăților agricole în societăți reglementate de Legea nr. 31/1990

Proceduri mai simple pentru transformarea societăţilor agricole în societăţi reglementate de Legea nr. 31/1990

Legea nr. 31/2017, care prevede o procedură simplificată de transformare a societăţilor agricole în entităţi ce intră sub incidenţa Legii societăţilor, a fost publicată în Monitorul Oficial (nr. 214/29.03.2017). Actul normativ completează Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările ulterioare, în sensul că introduce un nou articol, 41, potrivit căruia societăţile agricole se pot transforma în societăţi, cu respectarea dispoziţiilor Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. 

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Sprijin financiar de aproximativ 57 de milioane de lei pentru sectorul zootehnic

Sprijin financiar de aproximativ 57 de milioane de lei pentru sectorul zootehnic

Crescătorii de animale vor beneficia în acest an de sprijin financiar în valoare totală de 56,58 milioane de lei, potrivit unei Hotărâri aprobate de Guvern. Schema de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, instituită prin HG nr. 1179/2014, acoperă  integral costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, şi  parţial costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Breviar statistic

INS a revizuit în urcare valoarea PIB din 2016, la 761,5 miliarde lei; rata de creștere a rămas aceeași – 4,8%

INS a revizuit în urcare valoarea PIB din 2016, la 761,5 miliarde lei; rata de creştere a rămas aceeaşi – 4,8%

Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit, la 7 aprilie a.c., datele provizorii iniţiale publicate în martie privind valoarea produsului intern brut (PIB) din trimestrul al IV-lea şi din întregul an 2016, majorând valoarea PIB cu 2,25 miliarde lei, la 761,47 miliarde lei (169,6 miliarde euro), chiar dacă a menţinut rata de creştere la 4,8% faţă de anul precedent, informează News.ro.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Ponderea pensiilor private în PIB – 4,35% la 31 decembrie 2016

Ponderea pensiilor private în PIB – 4,35% la 31 decembrie 2016

Valoarea activelor totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private a crescut cu 27,16% în anul 2016 faţă de anul anterior, atingând, la 31 decembrie 2016, 32,99 miliarde lei (7,26 miliarde euro), potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Ponderea pensiilor private în produsul intern brut a fost, la sfârşitul anului trecut, de 4,35% comparativ cu 3,64% în decembrie 2015.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Câștigul salarial mediu brut pe economie, 3.108 lei în februarie

Câştigul salarial mediu brut pe economie, 3.108 lei în februarie

În luna februarie 2017, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.108 lei, cu 1,9% mai mic decât în luna ianuarie 2017, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.236 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 64 lei (‐2,8%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (5.631 lei), iar cele mai mici, în hoteluri şi restaurante (1.351 lei).

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

În T4 2016, veniturile totale ale populației, medii lunare pe o gospodărie – 3.085 lei, iar cheltuielile – 2.692 lei

În T4 2016, veniturile totale ale populaţiei, medii lunare pe o gospodărie – 3.085 lei, iar cheltuielile – 2.692 lei

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul IV 2016, în termeni nominali, 3.085 lei pe gospodărie şi 1.168 lei pe persoană, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în trimestrul IV 2016, în medie, de 2.692 lei lunar pe gospodărie (1.019 lei pe persoană) şi au reprezentat 87,2% din nivelul veniturilor totale.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

România are cele mai multe podgorii din UE

România are cele mai multe podgorii din UE

Cu nu mai puţin de 855.000 de zone individuale înregistrate, România deţine cel mai mare număr de podgorii din Uniunea Europeană. Această cifră reprezintă nu mai puţin de 36% din totalul acestora la nivel european, potrivit Eurostat. În ceea ce priveşte numărul total de hectare de podgorie, cifrele Eurostat plasează România pe locul 5, cu 6% din suprafaţa totală cultivată cu viţă-de-vie din Europa.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Roza vânturilor

Festivalul Luminii – Spotlight începe la București

Festivalul Luminii – Spotlight începe la Bucureşti

A treia ediţie a Festivalului Internaţional al Luminii – Spotlight debutează joi, 20 aprilie a.c., în Piaţa George Enescu, cu spectacolul de lasere Illuminaire al companiei austriece Phoenix Fire Dancers, programat să înceapă la ora 20.30. Timp de 4 zile, până la 23 aprilie a.c., festivalul va aduce în atenţia publicului bucureştean o nouă interpretare a peisajului urban prin intermediul artei digitale şi multimedia.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Experimentele a cinci echipe de elevi români vor rula la bordul Stației Spațiale Internaționale

Experimentele a cinci echipe de elevi români vor rula la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

Cinci echipe de elevi români s-au calificat în faza finală a competiţiei spaţiale Astro Pi, organizată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi promovată în ţara noastră de ESERO România, Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială – un proiect de colaborare între ESA şi Agenţia Spaţială Română (ROSA).

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Expoziția Ceruri de purpură. Văluri liturgice cu tema Plângerii, la MNAR

Expoziţia Ceruri de purpură. Văluri liturgice cu tema Plângerii, la MNAR

Cu prilejul sărbătorilor pascale, Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) invită publicul la expoziţia Ceruri de purpură. Văluri liturgice cu tema Plângerii, deschisă începând de miercuri, 12 aprilie a.c., în Galeria de Artă Veche Românească. Vizitatorii vor putea redescoperi capodopere ale artei medievale româneşti, conectate prin semnificaţie şi funcţionalitate la ciclul liturgic al Patimilor şi Învierii Domnului.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Hărți cu parfum de legendă, expuse la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Hărţi cu parfum de legendă, expuse la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi

O serie de hărţi pictate pe piele preparată după o reţetă a lui Leonardo da Vinci vor putea fi admirate în cadrul expoziţiei Istorii vizuale în jurul lumii – de la hartă la artă, deschisă publicului începând de joi, 13 aprilie a.c., la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti. Lucrările expuse sunt semnate de artista Vali Irina Ciobanu şi redau parfumul şi misterul unor legende din timpuri îndepărtate.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017

Novacul afumat din Țara Bârsei, un alt produs alimentar românesc inclus de CE pe lista produselor cu indicație geografică protejată

Novacul afumat din Ţara Bârsei, un alt produs alimentar românesc inclus de CE pe lista produselor cu indicaţie geografică protejată

Comisia Europeană a aprobat adăugarea Novacului afumat din Ţara Bârsei în registrul produselor alimentare de calitate certificate cu indicaţie geografică protejată (IGP). Acesta este un file de peşte afumat la cald, obţinut din specia crap novac, care este crescut timp de trei ani în ferme piscicole situate în comunele din zona de centru-vest a României.

  Nr. 13-14, 11-24 aprilie 2017


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.